Olympische kwalificatie voor dummies - EDIT - Heren vergooien hun kans

Ga gelijk naar Edit of Edit 2

Je kunt heel ingewikkelde verhalen lezen over de Olympische kwalificaties, plaatsingstoernooien en wereldranglijsten maar de kwalificatie is eenvoudig: 

De bovenste twaalf van de wereldranglijst plaatsen zich voor de Olympische Spelen. 

De lijst ziet er momenteel zo uit:

 Nr  Heren  Nr  Dames
 1  Polen (EU)  1  Turkije (EU)
 2  USA (NA)  2   Servië (EU)
 3  Italië (EU)  3  USA (NA)
 4  Brazilië (ZA)  4   Brazilië
 5  Japan (AZ)  5  Italië (EU)
 6  Argentinië (ZA)  6   China (AZ)
 7  Frankrijk (GAST)  7  Polen (EU)
 8  Slovenië (EU)  8  Japan (AZ)
 9  Servië (EU)  9  Nederland (EU)
10  Nederland (EU) 10  Dominicaanse republiek (ZA)
11  Iran (AZ) 11  Canada (NA)
12  Cuba (ZA) 12  Duitsland (EU)

Dit zou wel een hele korte blog zijn als het zo makkelijk was, er zijn echter drie uitzonderingen.

1. Het thuisland is geplaatst. Bij de heren maakt Frankrijk echter deel uit van de top 12.

2. Van elk continent, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië & Oceanië moet een team meedoen. Gelukkig zijn dit er voor volleybal vijf continenten en geen zes zoals bij voetbal. Dat lukt eenvoudig voor vier van vijf continenten, alleen niet voor Afrika. Dat betekent dat Kenia bij de dames en Tunesië een plek van de top 12 innemen. 

Gevolg van 1 en 2: niet de top 12 maar de top 10 bij de vrouwen en de top 11 bij de mannen plaatsen zich. Het maakt daarbij niet uit of het via kwalificatie of via ranglijst gaat.

3. De derde uitzondering is een verrassing; dat is een land van buiten de top 10 (mannen 11) die zich kwalificeert via het kwalificatietoernooi of een land dat nog sterk stijgt op de wereldranglijst. Hoe meer verrassingen, hoe meer extra plekken in de top 10 (mannen 11) vervallen.


Bij het kwalificatietoernooi bij de dames zijn weinig verrassingen meer te verwachten, alleen Duitsland of Canada kan nog een verrassing zijn. Bij de mannen moet het toernooi nog beginnen, ook daar houden we vooral de teams van buiten de top 11 in de gaten voor verrassingen. 

Verrassend stijgen op de wereldranglijst is lastig. De achterstand tot de onderkant van de top 10 voor teams die in aanmerking komen is al snel meer dan 50 punten. Je wint of verliest niet zoveel punten voor de wereldranglijst tegen tegenstanders die in jouw buurt staan dus moet je vaak stunten tegen topteams. 

Zonder verrassingen is dit de meest logische plaatsing voor de Olympische Spelen: 

 Nr  Heren  Bijzonderheden  Nr  Dames  Bijzonderheden
 1  Polen (EU)   1  Turkije (EU)
 2  USA (NA)   2  Servië (EU)
 3  Italië (EU)   3  USA (NA)
 4  Brazilië (ZA)   4  Brazilië (ZA)
 5  Japan (AZ)   5  Italië (EU)
 6  Argentinië (ZA)   6  China (AZ)
 7  Frankrijk (GAST)   7  Polen (EU)
 8  Slovenië (EU)   8  Japan (AZ)
 9  Servië (EU)   9  Nederland (EU)
10  Nederland (EU)  10  Dominicaanse republiek (ZA)  Komt hier nog een verrassing?
11  Iran (AZ) Komt hier nog een verrassing?   E  Kenia (AF)  Kameroen is vrij ver weg
 E  Tunesië (AF)  Egypte ligt nog op de loer   E  Frankrijk (GAST)

Het ziet er dus goed uit voor Nederland. Een beetje spannend zijn die mogelijke verrassingen nog wel. Het meest dummy-proof is toch eerste of tweede worden bij het kwalificatietoernooi.

 *** EDIT ***

Na het kwalificatietoernooi bij de dames is het duidelijker geworden maar voor Nederland niet beter.

Dominicaanse Republiek, Servië, Turkije, Brazilië, USA, Polen, Frankrijk en Kenia (of Kameroen?) hebben zich geplaatst. Daarbij komt in ieder geval of China of Japan omdat Azië nog geen vertegenwoordiger heeft. 

De eerste verrassing is natuurlijk de Dominicaanse Republiek. Weliswaar stonden ze voorafgaand aan het toernooi tiende op de wereldranglijst en dus virtueel geplaatst maar zij stonden wel op de wipwap-positie. Die wipwap-positie is nu in handen van Nederland. De geschoonde wereldranglijst ziet er nu zo uit:

 Nr  Dames  Punten
 1  Italië (EU) 338
 2*  China (AZ)  329
 3*  Japan (AZ)  305
 4  Nederland (EU)  287
 ---- ------------------  -----
 5  Canada (NA)  265
 6  Duitsland (EU)  228
 7  Thailand (ZA)  220

Grappig is dat de truc om een kwalificatietoernooi naar je eigen land halen om zo de kans op kwalificatie significant te vergroten zowel bij China als Japan backfirede net als vier jaar geleden bij Nederland. De Poolse dames is het wel gelukt en kost waarschijnlijk Mazzanti zijn plaats als bondscoach van Italië.   

*** EDIT ***

Het kwalificatietoernooi bij de heren is verrassing op verrassing en heeft een dramatisch uitwerking voor het Nederlands team. Niet alleen plaatsen ze zich niet rechtstreeks, de ontwikkelingen van andere teams maken dat de kansen voor Nederland zeer klein zijn geworden.  

Vooral de plaatsing van Duitsland en Canada is erg verrassend en heeft vervelende gevolgen. Beide teams staan lager op de wereldranglijst dan Nederland. Er blijven dan veel landen over die boven Nederland staan die zich nog niet geplaatst hebben zoals Italië en Argentinië. Bijzonder feit is dat Italië zich na de dames ook bij de heren nog niet heeft geplaatst. Nog een bondscoach die wordt ontslagen?

De lijst van acht geplaatste landen is dit: USA, Japan, Canada, Polen, Brazilië en Duitsland. Daar komt nog bij Egypte (Afrika) en Frankrijk. Elk continent is vertegenwoordigd en de overige vier landen komen dus uit de geschoonde wereldranglijst.

Die geschoonde lijst ziet er nu zo uit.   

 Nr  Heren  Punten
 1  Italië (EU) 347
 2  Argentinië (ZA)  314
 3  Slovenië (EU)  307
 4  Servië (EU)  253
 ---- ------------------  -----
 5  Cuba (ZA)  233
 6  Nederland (EU)  214
 7  Iran (AZ)  211
 8  Turkije (EU) 210

De afstand tot de plaats op de wereldranglijst die nog recht geeft op deelname groeit met elke nederlaag waarbij een 3-0 meer punten kost dan een 3-1 of 3-2 nederlaag. De afstand tot de laatste plaats die recht geeft (Servië) is groot en dan moeten ze ook nog naaste belagers als Cuba en Iran achter zich houden. Er zal enorm moeten worden gestunt in de voorronde van de VNL 2024 en dan het liefst tegen landen als Servië of Slovenië omdat gewonnen punten voor Nederland verloren punten zijn voor de ander zodat het gat dubbel zo snel slinkt.  De kans dat Nederland zich nog gaat plaatsen na dit toernooi lijkt bijzonder klein. 

Reacties