"Aantrekkelijker maken, aantrekkelijker maken ? Hoezo dat dan?...", was dat ook jouw reactie toen je de titel van de blog las? Is het wel nodig om jeugdvolleybal aantrekkelijker te maken? Dat hangt af van aan wie je het vraagt.
De coach die onlangs succes heeft geboekt met zijn team op de eindronde van het NOJK, zal de noodzaak niet snel zien. Hetzelfde geldt voor het merendeel van zijn spelers, behalve misschien die ene speler die wel mee mocht naar de eindronde maar niet mocht spelen.
De noodzaak tot verandering zal ook niet gezien worden bij de jeugdspelers die een leuk seizoen hebben gehad met een leuke groep vrienden, die goed wordt worden begeleidt door een goede jeugdtrainer en voor zijn gevoel vooruitgang boekt.
Echter wat als de de vraag stellen aan de 20% van de jeugdleden die in de afgelopen vijf jaar zijn gestopt volleybal? Of aan de jongen of meisje die nooit is begonnen met volleybal omdat hij of zij denkt dat volleybal saai is?
Het is een feit dat het aantal jeugdvolleyballers afneemt, en hoewel corona vaak de schuld krijgt, was er al sprake van een afname vóór de komst van corona. Blijkbaar weet volleybal de huidige jeugd minder te boeien, dus het kan geen kwaad om na te denken over manieren om jeugdvolleybal aantrekkelijker te maken.
De onderstaande lijst van zeven ideeën is een verzameling van anderen, zoals Matt van Wezel, Remko Kenter, de KNVB en een beetje van mijzelf. Dat is namelijk wat blogschrijvers doen, verzamelen en er een blog van maken, zodat ideeën niet in een la verdwijnen zoals met een aantal van deze ideeën dreigt te gebeuren.
Gamesysteem
Suggestie één is het spelen games tot 10 punten volgens best-of-three, in plaats van sets tot 25 punten. Het winnen van twee games heb je een set gewonnen. Bij 2-2 in sets wordt er één game gespeeld om de overwinning te bepalen. De gemiddelde duur van een wedstrijd zal hierdoor niet significant veranderen, omdat het gemiddeld aantal te spelen punten gelijk blijft. Het enige verschil is dat de kortste en langste wedstrijd iets meer uiteen lopen, wat de lengte van een wedstrijd iets onvoorspelbaarder maakt.
Aparte servicevak
Een interessant idee is het om iets te gebruiken wat in tennis normaal is, het verkleinen van het speelveld bij de opslag. Bij jeugdvolleybal zou het veld tot aan de zevenmeterlijn kunnen gelden voor de opslag, in plaats van het hele veld. Hierdoor wordt de snelheid van de opslag verminderd en wordt de dominantie van dit onderdeel kleiner. Vaak ligt de zevenmeterlijn al in de sporthal, dus het zou een relatief eenvoudige aanpassing zijn. Dit zou kunnen gelden bij de C- en B-jeugd.
Doordraaien bij de service
De regel van na drie keer doordraaien bestaat al bij de C-jeugd. Het idee is om de regel langer toe te passen. Schaf de regel pas af bij de top B-jeugd zodat volleybalwedstrijden wat meer actie kennen dan het terugrollen van de bal naar de serviceplaats waar dezelfde speler klaar staat om de volgende ace te produceren.
Vier tegen vier, ook bij C en B-jeugd
Vier tegen vier is 33% meer balcontacten dan zes tegen zes. Bij de CMV spelen ze vier tegen vier, waarom spelen we dat niet wat langer in de B en C jeugd? Veldgrootte zou dan zeven bij zeven kunnen zijn. Of zeven breed bij negen lang zodat niet te snel uit geslagen wordt.
Volleybal door de ogen van de kinderen
Sinds een jaar of vijf toert Remko Kenter rond met Action Volley. Binnen Action Volley staat de beleving van de de jeugd tussen 6 en 12 hun centraal. Sport door de ogen van kinderen, noemt hij het. Er wordt ook al vijf jaar heen en weer gepraat om een aantal van zijn principes samen te voegen met CMV-volleybal en zo te komen tot nieuwe competitievormen van volleybal voor 6 tot 12 jaar. CMV-volleybal is geweldig geweest maar heeft in de huidige vorm heeft zijn langste tijd gehad. Tenminste dat denk ik. Dus snel doorpakken voor nieuwe vormen van competitie. De Nevobo kan daarbij een voorbeeld nemen aan de KNVB die geweldige veranderingen in het jeugdvoetbal snel en duidelijk hebben doorgevoerd.
Data gebruiken van spelers
De KNVB doet het al, de sterkte van teams bepalen door de resultaten van teams te koppelen aan de spelers die in de teams zitten. Op basis daarvan kun je voorspellen hoe sterk jeugdteams zijn. Die data kun gebruiken om gelijkwaardigere wedstrijden te plannen, in combinatie met vaker dan twee maal per seizoen de competitie-indeling wijzigen. De KNVB wisselt al drie keer per jaar. Dat zou ook gecombineerd kunnen worden met het spelen van meer dan één wedstrijd op een dag in toernooivorm zodat er meer tijd overblijft om goede wedstrijdschema's te maken.
NOJK - andere opzet
Degene die ooit hebben meegedaan, zeker aan een halvefinale- of finaleronde van het NOJK, weten dat een hele dag een toernooi spelen met een team een erg leuke ervaring is. Meedoen hieraan is helaas voor weinig volleyballers weggelegd. Vaak zijn het jaar in jaar uit dezelfde spelers.
Als je bij een grote club speelt is de kans niet zo groot dat je in het NOJK-team speelt en als je bij een kleine club speelt kom je niet in de finalerondes van het NOJK. Van de ongeveer 600 volleybalclubs met jeugd heeft rond de 10% in de afgelopen 10 jaar een keer de eindronde gehaald. De verenigingen met teams die winnen op het NOJK zijn op één hand te tellen. Kortom NOJK is voor een kleine elite.
Nu hoeft het NOJK niet direct afgeschaft. Maar het zou goed zijn om na te denken over een vorm waarbij de ervaring van een hele dag spelen met een eigen team waarbij het spannend is, bijvoorbeeld een regionaal kampioenschap, voor veel meer spelers een bereikbaar doel is zodat er meer dan de elite-jeugd profiteren van deze positieve ervaringen.
Reacties
Een reactie posten