Statistische armoede en anders kijken naar talentontwikkeling

Hij was apetrots, hij had ooit een speler getraind die nu in het Nederlands Team speelde. Zijn trots schuurde wel wat, hij had de speler op jonge leeftijd twee jaar mogen trainen maar bracht het feit alsof alleen zijn training de plek in het nationale team mogelijk hadden gemaakt. De trainer in kwestie traint al dertig jaar tussen top- en derde divisie en daarom wat statistiek voor hem en jullie. Als je dertig jaar training geeft aan top- tot en met derde divisie dan train je pak-m-beet tweehonderd spelers. Twee procent van alle spelers uit de divisie spelen (uiteindelijk) op het hoogste niveau en de kans dat je ooit een toekomstige topper traint in dertig jaar, is daarmee vrij groot, hoe je ook traint. Sterker nog twee procent van tweehonderd is vier dus wellicht heeft hij drie andere spelers gemist? Ietsje je minder trots? Talentontwikkeling heeft alles met statistiek te maken.  Bij Jeugd- en Jong Oranje spelen opvallend veel spelers van dezelfde clubs: Peelpush, Apollo 8, Dynamo en

Jongens en meisjes samen in de C-jeugd




Deze blog gaat over Tom. Tom maakt zich zorgen. Tom is 11 jaar en zit al 14 maanden op volleybal. Hij speelt nu in N61 van JVC Juinen (als eerbetoon aan Wim de Bie). JVC Juinen is een kleine vereniging. Volgend jaar moet hij naar de C-jeugd en daar maakt hij zich zorgen over.  

Want Tom is de enige jongen in zijn team. Het N61-team van 4 meisjes en de N62 met ook 4 meisjes kunnen samen naar de C-jeugd. Alleen dan moeten ze allemaal vanwege hem naar de jongenscompetitie. Dat zit hem niet lekker. Hij kreeg al kwaaie blikken van een aantal meisjes toen ze dat bespraken tijdens de laatste volleybaltraining. Hij zit er nu over te denken om te zeggen dat hij geen competitie wil spelen. Of misschien kiest hij wel om te stoppen, terwijl hij het eigenlijk heel leuk vind.

Tot zover Tom. 

Het voorstel aan de Nevobo is om alle jongens, meisjes en mixteams in de C-competitie bij elkaar in te delen. In de praktijk zijn er al weinig echte jongensteams, het grootste deel is mixteams. Wel indelen naar niveau, eventueel in de hoofdklasse de jongens en meisjes wel apart.

Ja maar, wacht even, dat is oneerlijk! Jongens zijn groter dan meisjes en dat zou een voordeel opleveren. Dat is ook het argument wat de woordvoerder van de Nevobo in 2019 gaf toen deze discussie in meerdere sporten speelde. 

De vraag is hoe groot is het verschil nu echt? We nemen de leeftijdsgrenzen voor het komend seizoen. Kinderen spelen in de C-jeugd als ze tussen de 12,0 tot 14,5 jaar oud zijn. De jongste speler in de C-leeftijd is bij aanvang competitie 12,0 jaar en de oudste speler is bij einde competitie 14,5 jaar. 

Leeftijden kinderen
   Oudste (okt 2009)  2e jaars C (apr 2010)  1e jaars C (apr 2011)  Jongste (sep 2011)
Aanvang 01-10-2023   14,0 jaar  13,5 jaar  12,5 jaar  12,0 jaar
Einde 15-4-2024  14,5 jaar  14,0 jaar  13,0 jaar  12,5 jaar

Hoe groot zijn dan de gemiddelde lengte verschillen voor die leeftijden. De waarden zijn gebaseerd op de tabel op de site Gemiddeld gezien.  

Leeftijd 12,0 jaar 12,5 jaar 13,0 jaar 13,5 jaar 14,0 jaar 14,5 jaar
Gemiddeld verschil -1,3 cm -0,6 cm 0,1 cm 1,8 cm 3,5 cm 5,4 cm

Het lengteverschil tussen mannen en vrouwen is 13,6 cm. De verschillen in de C-leeftijd zijn daar maar een fractie van, waarbij de meiden in het eerste jaar zelfs een lengtevoordeel hebben. Kortom het lengteverschil lijkt maar een beperkt argument. 

Het aantal teams in de jeugdcompetities van de Nevobo is in de afgelopen vijf jaar met ongeveer 20% gedaald. Dat heeft onder andere de consequentie dat de gemiddelde reisafstand voor een uitwedstrijd groter wordt. Dat vinden veel spelers niet leuk, dat vinden ouders niet leuk en ook het milieu is er niet blij mee. Samen indelen geeft meer mogelijkheden om teams uit de buurt in volwaardige poules te plaatsen en hierdoor zouden de totale reisafstanden verkleinen. 

Jongens en meisjes in de C-jeugd samen in 1 competitie, dat maakt ouders blij, het milieu blij en vooral Tom blij!

Reacties