Clubkleuren, shirts en broekjes, een fascinerend onderwerp, tenminste dat vind ik. In het voetbal is elk jaar weer de marketingtruc om net weer een andere kleurtje te kiezen zodat de fans ook dat shirt kopen. Er zijn steden die geheel lichtblauw kleuren bij een naderend kampioenschap en bij gesprekken van een fusieclub zijn nieuwe clubkleuren vaak een hartstochtelijk discussie waard. Kortom kleuren van je club en tenues doen wat met sporters en supporters. Dus welke kleur kies je voor jouw shirt?
Britse onderzoekers hebben in 2005 onderzocht dat rode shirts meer zouden winnen dan andere kleuren. Ze hebben dat resultaat uit voetbal vergeleken met worstelen. Daar heb je of een rood pak of een blauw, andere smaken zijn er niet en ook daar bleek rood meer te winnen.
Er zijn mooie verklaringen waarom dat zo is. Zo zou rood staan voor dynamiek, vitaliteit, levendigheid, romantiek, liefde, warmte, energie, kracht, gevaar en agressie. Een rood shirt zou op een witte broek extra opvallen en geeft een groot contrast, al helemaal als je een tegenstander treft met een wit shirt, zo geven de onderzoekers aan.
Grappig genoeg is er een ander onderzoek dat aangeeft dat juist een wit shirt leidt tot meer winst of in ieder geval meer doelpunten. Dat heeft te maken met contrast en zichtbaarheid. In een mêlee van spelers vind je je teamgenoten beter met een wit shirt.
Bedenk daarbij ook dat spelers met een rood shirt vaker een rode kaart krijgen, dus kies je nu een rood of een wit shirt? Ik zou zeggen, kies in ieder geval bij een rood thuisshirt een wit uitshirt. Of omgekeerd. Voor het geval je tegen rood speelt, of tegen wit.
Dat brengt me bij volleybal, want volleybal is immers de enige(?) teamsport waarbij beide teams in dezelfde kleur tegen kunnen spelen. Gedoe over uit- en thuisshirts kennen we niet, rood tegen rood of wit tegen wit kan prima.
Ongeveer 20% van de volleybalclubs heeft blijkbaar het artikel over de rode shirt gelezen, althans dat percentage speelt in een rood shirt. Bijzonder genoeg vaker (25%) in het noorden dan in het zuiden of westen van Nederland (15%).
Het artikel over het witte shirt is minder toegepast in de volleybalwereld, 7,5% speelt in wit, en dat snap ik ook. We kennen helemaal geen mêlee van spelers waarin een doelpuntenmaker moet worden gezocht, bij ons staat de tegenpartij niet in de weg en netjes aan de andere kant van het net.
In het zuiden van ons land hebben ze vaker frivolere kleuren zoals grijs, paars of roze. Wellicht over komen waaien uit Italië waar in de serie A dames roze en paars erg populair is.
Oranje, groen en geel is populairder in het oosten van Nederland en in het westen spelen opvallend veel clubs (40%) in een donker shirt, zwart of donkerblauw met soms een geel, een groen of een geelgroen randje. Ik heb geen idee waarom donkere shirts juist in de Randstad zo populair zijn.
De meeste clubs, landelijk bijna 40%, spelen overigens in het blauw. Met een zwarte broek. Want daar hebben volleybalclubs dezelfde keuze toegepast als Henry Ford toen hij de T-Ford uitbracht: je kunt elke kleur kiezen die je wilt zolang het zwart is.
Er zijn een paar clubs met een blauw, of zelfs rood, wit, paars of groen broekje maar dat zijn er slechts een handvol.
Echter als het om het volleybalshirts gaat is er groot raadsel. In Engeland, zijn er bijvoorbeeld Crystal Palace, Newcastle en Sheffield United en Sunderland. AC en Inter Milaan, Atalante, Lecce, Cremonese en Juventus in Italië. Duitsland en Frankrijk hebben Ajacio, Nice, Borussia Dortmund, Hertha en Union Berlijn maar vooral in Nederland barst het ervan: Vitesse, Sparta, Heracles, De Graafschap, PEC Zwolle, Willem II, PSV, Den Haag, FC Eindhoven, en Top Oss, om er een paar te noemen. Clubs met een shirt met strepen. Als je aan een sportshirt denkt, dan denk je toch al snel aan een shirt met strepen?
In 2020 werd het mooiste voetbalshirt van Nederland bekend gemaakt en dat was, je raad het al, een shirt met strepen. In het voetbal wemelt het ervan. Zo ook in rugby.
En in het volleybal: nul, nothing, niente?! Ik heb geen enkele club in Nederland kunnen vinden met een gestreept volleybalshirt en ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom niet.
Is het verboden? Dat lijkt me niet. In Turkije spelen een aantal clubs met strepen, dus wereldwijd is het zeker niet verboden. Misschien in de reglementen van de Nevobo dat voorschrijven omdat de mazen van het volleybalnet en strepen op een shirt niet goed samengaan maar ik heb in ieder geval nog nooit van gehoord. Of is het een ongeschreven regel, maar waar staat die dan?
In de jaren 60 en 70 toen veel volleybalclubs werden opgericht was het modebeeld uitbundig. De oranje, bruine en vanillegele keukens, vloerbedekking en behang stammen uit die tijd, dus men was destijds ruimdenkend met kleuren en patronen.
Toch heeft geen enkele volleybalclub een shirt zoals Willem II, Vitesse of PEC Zwolle. Er is één club die een beetje in de buurt komt met een schuine streep en twee helften in verschillende kleuren maar strepen ... echt nergens.
Als er iemand is die kan aangeven wat hierbij de reden is, of toch in Nederland een club kan noemen met een gestreept shirt, laat het mij weten. Het is mij een raadsel waar deze eensgezinde keuze vandaan komt.
Reacties
Een reactie posten