Competitie-indelingen, het is nooit goed.

Jaapjan Feenstra, coach van VoCASA, is ontstemd over de indeling bij de dames topdivisie. Het is zelfs zo dat spelers wellicht stoppen vanwege het rijden van zovéél kilometers met deze indeling. Ja, de tijd van dit soort drama is nu.

Inschrijvingen tellen, poule-indelingen maken, wedstrijden plannen, afzeggingen verwerken, de Nevobo is er druk mee en je doet het als bond nooit goed.

Ergens is de kritiek van Jaapjan wel te begrijpen. De methode voor indelen die de Nevobo hanteert is nogal primitief. Zo worden alle poules behalve de landelijke divisies per regio ingedeeld. Dat levert merkwaardige zaken op. Zo speelt Surf uit Hoevelaken niet tegen AVV Keistad uit Amersfoort (op 7 km afstand) of LEOS Leusden (10 km) maar wel tegen Aetos uit Arnhem (50 km). 

Nog bijzonderder is het dat binnen de regio subregio's worden gecreëerd en het waarom is mij een raadsel. De jeugdteams van Aetos uit Arnhem spelen regelmatig tegen Zeewolde (75 km) en NVC uit Nijkerk (50 km) maar vrijwel nooit tegen Livo Westervoort/Duiven (6 km) of Rebelle uit Dieren (20 km) omdat die verenigingen blijkbaar in een andere subregio liggen? Ik heb het ouders van jeugdteams proberen uit te leggen, maar tot op heden zonder succes.

Ik hoor u al denken: "ja, maar we moeten ergens grenzen trekken". Mijn wedervraag is: "Waarom moeten we grenzen trekken?" Waarom laten we de regio-indelingen en sub-indelingen niet gewoon los? 

In de tijd dat we software kunnen schrijven dat ChatGPT in staat stelt tentamens van de universiteit te maken en schakers kansloos zijn tegen schaaksoftware moet het toch mogelijk zijn software voor indelingen te maken die alle grenzen los kan laten. We kunnen dan optimale indelingen maken op basis van het belangrijkste criterium anno nu: invloed op het milieu en dus de reisafstand. Daarnaast bijvoorbeeld niet twee teams van dezelfde vereniging in dezelfde poule, immers dat is minder leuk. 

Over twee teams van één vereniging in één poule gesproken, neem deze twee poules:

Poule KPoule L
Aetos MC3Trivos MC3
Aetos MC4Trivos MC4
Gemini MC1Kidang MC1
Pegasus MC1Pegasus MC2
   Boemerang Komeet MC1      Boemerang Komeet MC2  

Pegasus en Boemerang in twee verschillende poules zodat de teams niet tegen de eigen vereniging spelen maar waarom dan niet Trivos en Aetos? Er zal vast een goede reden achter zitten, maar ik zie hem niet. Reisafstand kan het niet zijn want als we optimaliseren hadden ook Boemerang en Pegasus niet gesplitst moeten worden. 

Als we dan toch grenzen aan het loslaten zijn, er zijn zelfs wedstrijdschema's mogelijk, vooral bij de jeugd, zonder dat we zelfs poule-indelingen maken. Hoe dat werkt heb ik al vier jaar geleden aan de KNVB geschetst en die gebruiken delen van dat principe. 

Lang verhaal kort, beste Nevobo, weg met die regio's, het wordt tijd dat nadenken over competitie-indelingen de 21ste eeuw ingaat. 

O ja, ik heb natuurlijk naar Jaapjans geval gekeken. Ik denk dat VoCASA terecht zo is ingedeeld. Als VoCASA naar topdivisie B gaat, moet er een ander team naar topdivisie A. Meest voordehandliggend is US 2, alleen dat kan niet omdat US 1 al in poule B zit of wisselen met Pegasus maar dat is lood om oud ijzer. 

Twee mogelijke kandidaten zijn dan Bejo/Dinto of ITC Groep/AVV Keistad. 

Weliswaar verminderden de reiskilometers van VoCASA met 25% naar bijna 1000 km maar die van Keistad vermeerderen met 25%. Bij Dinto is dat zelfs 30% groei en die zouden dan bijna 2000 km moeten gaan rijden. Die houden geen speler meer over! 

Belangrijkste is echter dat het totaal aantal kilometers van alle teams samen in de huidige samenstelling het laagst is. Kortom, VoCASA doet het voor het milieu en de Nevobo is hier goed bezig. 

Ter troost voor Jaapjan: de teams uit Groningen hebben evenveel kilometers als VoCASA, Ledûb uit Budel rijdt tachtig kilometer meer en US 2 zelfs driehonderd(!) kilometer. Mochten er dus spelers van Ledûb of US 2 stoppen vanwege de reisafstand, misschien kan Jaapjan met deze spelers de opengevallen plaatsen invullen?

Reacties