Jan bedankt - vijf tips voor televisiecommentatoren

Ik geloof het niet, dus ik snap het als jullie mij ook niet geloven. Het lijkt teveel toeval, en toch was dit het geval. 

Ik zat midden in een blog over televisiecommentatoren bij volleybalwedstrijden waarin ik Jan Stekelenburg roemde om zijn commentaar vroeger toen ik het bericht zag dat hij was overleden. Hij was voor mij met zijn ASMR-stem het symbool van de mooie televisiesport die volleybal toch is en in mijn blog beschreef ik de hoop dat de huidige televisiecommentatoren iets van zijn kwaliteit zouden kunnen overnemen. 


De reden van het schrijven van die blog waren de freestyle-uitspraken van Raymond Koning tijdens de Volleybal Nations League. Zo wist hij na aanleiding van het serveren van Amin van Iran te vertellen dat linkshandige spelers de ballen vaak hoger opgooien voor de opslag dan rechtshandige spelers. Ik ben al veertig jaar volleybaltrainer maar dat is echt de eerste keer dat ik dat hoorde.

Ja, er zit verschil tussen links- en rechtshandigheid. Er is ook een simpele regel voor waar dat verschil in zit en die vertel ik al mijn linkshandige spelers. Het verschil van opgooien van de bal is echter geheel uit Raymonds linkerduim gezogen.

Raymond vroeg zich ook af voor Nova Marring wel wist waarheen ze moest serveren toen ze voor de zesde keer mocht serveren, omdat ze alle kanten nu wel gehad had?! 

Nou, Raymond, misschien wordt het tijd om je in opslagstrategie te verdiepen? Dan had je geweten dat als je strategie al vijf keer is gelukt, dat speler(s) op bepaalde posities bij de tegenpartij inmiddels flink onder druk staan. Bedenken waar je hem de zesde maal neerlegt, is dan echt niet lastig meer. 


Na aanleiding van zijn uitspraken had ik een lijst met tips voor hem klaar, waarbij tip vijf de belangrijkste tip was: "word Jan Stekelenburg". 

Jan is voor mij nog altijd de belichaming van mooi en aantrekkelijk televisievolleybal met uitstekende verbale begeleiding die tegelijkertijd bescheiden en vol vakmanschap was. 

Er is een uitgeschreven script van het commentaar van Jan bij de laatste punten van de Olympisch finale. Kleine subtiele woorden laten zien hoe goed hij begreep hoe de sport in elkaar zat. "Het is 13-12. Nederland heeft één goede verdedigende actie nodig". of "16-15. Het is nog niet gebeurd want Nederland heeft opslag"

Die fragmenten laat zien waarom bijvoorbeeld Tip 3 - "Weet hoe scoreverloop in het volleybal werkt" voor Jan niet nodig was. Voor Raymond wel. 

Dus hier tip 3: opslag en score gaat in een gelijklopende wedstrijd steeds heen en weer, twee punten voor, één punt voor, twee punten voor,... etc.  Dus een team loopt niet uit als een team na een side-out twee punten voor komt en ze komen niet dichterbij als het na de volgende opslag één punt verschil is. Pas als er twee punten op rij gescoord en dus een punt op eigen opslag gescoord is, mag je iets zeggen als "Oranje komt dichterbij" of "het Nederlands team vergroot zijn voorsprong". 

De blog gaat vanwege het overlijden niet meer over de overige tips (1: minder = meer, 2: kijk naar de gebaren van de scheidsrechter als je het niet weet en 4: weet hoe wissels werken) maar over Jan. 

Jan Stekelenburg is helaas er niet meer. Ik wil hem bedanken voor de manier waarop hij altijd het commentaar heeft gedaan. De liefde voor volleybal in de zaal was er natuurlijk altijd al. De liefde voor de sport op de televisie heeft hij voor mij en vele anderen enorm vergroot. Het is een lust om naar volleybal te kijken. Het was met Jan vooral een lust om naar volleybal te luisteren. Jan bedankt!

Reacties