Media en hoe het bij volleybal beter kan

De finale van de Europese Kampioenschappen onder 21 zonder Nederland nota bene, live op prime time NPO 2, een golftoernooi met de bondscoach, Ajax' eerste oefenwedstrijd met het C-elftal, live op Ziggo. 


Zomaar wat voorbeelden van deze week. Gekmakend is het voor andere sporten, die idiote aandacht voor voetbal in de media. 

Alleen die absurde aandacht voor voetbal is een gegeven. Daar kan ik als volleyballiefhebber wat van vinden maar is een verloren strijd. Wat wel kan is de media rondom volleybal beter maken want in die strijd is wel wat te winnen. 

In deze blog geen aandacht voor televisie. De VNL 2023 is live uitgezonden en ik heb al wat tips voor onze televisiecommentatoren geschreven maar daar laat ik het even bij. Bij social media en volleybalwebsites is, laat ik voorzichtig zeggen, winst te halen. Versplinterd, amateuristisch en lelijk zou een minder voorzichtige samenvatting zijn van de huidige stand van zaken.    

Zo zijn er drie volleybalnieuwssites, ieder met zijn eigen gebrek. 

Uit het volleybalgekke Twente in het oosten, is er Vizier op volleybal. Op basis minstens twee maal zoveel berichten als de anderen, een veelbelovende site. Alleen, het ziet er niet uit. De lay-out is uit de tijd dat internet nog via een piepend modem en Zonnet ging en de Nokia 6310 de beste mobiele telefoon was. 

Volleyinfo.nl uit het westen van het land ziet er lay-out-technisch iets beter uit als het vage gouden kleurtje je smaak is. Echter volleybalinfo.nl loopt langs de grenzen van wat copyright-technisch aanvaardbaar is.  Berichten van andere sites en krantenartikelen worden in stijl van de website zelf gepresenteerd met een vaag copyrightregeltje. Misschien mag het maar bij mij jeukt het. Ze hebben, als je de site mag geloven, veel medewerkers. Ze gaan er mee stoppen en misschien is dat maar goed ook.

Ten slotte uit het midden van Nederland de Volleybalkrant. Deze site ziet meer uit als een professionele site. Alleen het aantal berichten en de onderwerpkeuze laat zwaar te wensen over. Alleen eredivisie en internationaal volleybal lijkt te bestaan in de Volleybalkrant-wereld.

Kortom, jullie zien hem al aankomen; wat als de makers nu eens samen één goede site maken? Tenslotte is volleybal de sport van de samenwerking. 

Een combinatie van de veelzijdige inhoud van Vizier op Volleybal en de lay-out van de Volleybalkrant.nl met de hulp van oud-medewerkers van volleyinfo.nl . Als we daar ook nog het initiatief Tijd voor Volleybal van Jeffrey Klok aan koppelen, de Facebookpagina Matchpoint! voor oefenwedstrijden en links creëren naar al het andere moois op volleybalgebied dan zie ik straaltjes van hoop. 

Hoop op visueel mooie informatie over eredivisievolleybal, jeugdvolleybal, divisievolleybal, beachvolleybal, regiovolleybal kortom volleybal. Hoop op bundeling van krachten in plaats van versplintering. Hoop op kwaliteit.


Ik weet nu hoe de onderlinge verhouding tussen de websitemakers op dit moment is? Misschien kennen ze elkaar helemaal niet of is er sprake van een verbeten onderlinge strijd? Alleen op dit moment is er maar één verliezer: de volleyballiefhebber. Zoals gezegd, de strijd met het golftoernooi van Koeman gaat volleybalmedia niet winnen, de volle aandacht van de volleyballiefhebber is een bereikbaarder doel.

Reacties