Wat de trainer ziet

Het onderstaande plaatje is afkomstig uit het boek van R.L. Gregory, genaamd ‘The Intelligent Eye‘.  Het plaatje is R.L. Gregory gemaakt om te laten zien dat de mens van een aantal losse vlekken een betekenisvolle voorstelling van een snuffelde hond maakt. Deze blog begint met dit plaatje vooral ter illustratie van het feit dat je naar iets kunt kijken maar dat je zonder bepaalde kennis soms niets ziet. Zo zien mensen die voor het eerst  naar dit plaatje kijken alleen maar vlekken en geen hond. Bijzonder is dat als de hond eenmaal ziet, je de hond nooit meer niet kan zien. Je hersenen kunnen niet meer terug naar de stand van alleen vlekken zien. Ik mag volleybaltrainerscursussen verzorgen en een belangrijk onderwerp in mijn opzet van de cursus is kijken en zien. Uiteraard gaat het binnen volleybalcursussen over onderwerpen als hoe je een opslag technisch uitvoert, hoe je een verdedigingssysteem aanleert of hoe je een oefening organiseert. Ik beweer dat je aan niks met deze onderwerpen

Spelregels uit de VNL voor de competitie

De Volleyball Nations League gaan de laatste weken in, met binnenkort finalerondes. De FIVB zou de FIVB niet zijn als in de VNL nieuwe spelregels zijn ingevoerd. Daar zitten goede aanpassingen tussen. Deze blog is een pleidooi om een aantal van deze spelregels onmiddellijk over te nemen in de Nederlandse competitie.


1. Gesprek met de coach na de tweede set

Tussen de tweede en derde set wordt er een klein interview gehouden met de coach. Ja, ik zie praktisch bezwaren voor de Nederlandse competitie op diverse niveaus, maar voor de eredivisie zou het zeker een goede toevoeging zijn. Hoe we het bij de wedstrijden in de andere competities kunnen doen, daar denken we nog even over na.

2. Niet meer van kant wisselen tussen set 1 & 2, tussen set 3 & 4 en in set 5. 

Tijdens corona werd er internationaal helemaal niet meer van kant gewisseld en speelde een team alle sets aan één zijde van het net.

Na corona heeft de FIVB wat praktisch voordelen gezien van dat systeem en wisselen de teams in de VNL nog maar één keer van kant, alleen tussen de tweede en derde set. 

Dat is een superidee. Wisselen van kant is volgens mij vooral tijdverspilling. Ik kan mij niet voorstellen dat er een hal in Nederland is waar er voordeel te halen is aan één zijde van de zaal en trouwens met dit systeem heb je, met uitzondering van de vijfde set, geen voordeel. Het spaart vooral tijd en onnodig gedoe om niks.

3. Eerste time-out voor de twaalf punten

Internationaal volleybal is steeds meer gericht op vlot doorgaan van het spel.

Coaches in de VNL mogen boven de twaalf punten nog maar één time-out nemen. Als je een tweede time-out wilt, moet je deze gebruiken voordat er bij een team twaalf punten op het scorebord staan. 

Dit lijkt me wederom een uitstekend idee voor de Nederlandse competitie. Time-outs zijn volgens mij overrated en vormen vaker een hinderlijke onderbreking dan dat ze wat toevoegen. We kunnen wat leren van de denkwijze van de FIVB. 

Misschien, als we toch bezig gaan zouden we time-outs nog meer moeten reduceren, bijvoorbeeld één per set, of zelfs helemaal afschaffen. Zover wil ik nu niet gaan, laten we op dit moment het FIVB-systeem overnemen voor alle niveaus in Nederland.

We hopen dat de Lange mannen zich voor de eindronde plaatsen en dat de scheidsrechtercommissie van de Nevobo tijd heeft om deze blog te lezen. 

Reacties