Wat de trainer ziet

Het onderstaande plaatje is afkomstig uit het boek van R.L. Gregory, genaamd ‘The Intelligent Eye‘.  Het plaatje is R.L. Gregory gemaakt om te laten zien dat de mens van een aantal losse vlekken een betekenisvolle voorstelling van een snuffelde hond maakt. Deze blog begint met dit plaatje vooral ter illustratie van het feit dat je naar iets kunt kijken maar dat je zonder bepaalde kennis soms niets ziet. Zo zien mensen die voor het eerst  naar dit plaatje kijken alleen maar vlekken en geen hond. Bijzonder is dat als de hond eenmaal ziet, je de hond nooit meer niet kan zien. Je hersenen kunnen niet meer terug naar de stand van alleen vlekken zien. Ik mag volleybaltrainerscursussen verzorgen en een belangrijk onderwerp in mijn opzet van de cursus is kijken en zien. Uiteraard gaat het binnen volleybalcursussen over onderwerpen als hoe je een opslag technisch uitvoert, hoe je een verdedigingssysteem aanleert of hoe je een oefening organiseert. Ik beweer dat je aan niks met deze onderwerpen

Bespiegelingen bij het EK of wat volleybal van voetbal moet leren

Het EK voor de dames zit er op, de heren zijn nog even bezig. De dames haalden een bronzen medaille, met een gouden rand zoals Celeste Plak zei. Tijd voor randzaken en bespiegelingen na het geweldige EK.


Ik hoorde onder andere Laura Dijkema het hebben over haar jonge Nederlandse ploeg. De feiten; Nederland is 16e van de 24 deelnemende landen als het gaat om gemiddelde leeftijd. Maar liefst vijftien teams zijn gemiddeld jonger, inclusief Italië. Slovenië is het jongst en gemiddeld(!) 3 jaar jonger dan Nederland, daarna volgen Kroatië en Zwitserland. 

Bij de jongste spelers van het toernooi komt Elles Dambrink, de benjamin van Nederland, pas op 44e plaats. De jongste van het stel was Dora Brašnić van Bosnië-Herzegovina, nog geen 17, gevolgd door Mija Šiftar en Maša Pucelj van - hoe kan het ook anders - Slovenië. Dus Nederland jong, ach, ik ben vooral blij dat Laura zich jong voelt.

Als we toch aan het debunken zijn, de Nederlands ploeg en vooral de huidige staf heeft laten zien dat het Bankrasmodel avant la lettre, ook wel Team 22 genoemd, met terugwerkende kracht een mislukking was. Een jaar lang klaargestoomd voor het WK, uit dit model is alleen Elles Dambrink nog aanwezig en slechts bankspeler. 

Inmiddels hebben spelers als Florien Reesink, Jolien Knollema en Nova Marring de weg naar Oranje gevonden, gewoon via clubs als Sudosa, Apollo 8, Eurosped en buitenland. Ik mag hopen dat denken aan dit soort modellen definitief dood en begraven is. Andere tijden, andere oplossingen.

Dan opmerkelijke spelerszaken. Toplanden neutraliseren topspelers uit het buitenland. Na eerder al Wilfred Leon Cubaan bij heren van Polen, speelden dit toernooi Melissa Vargas, Cubaanse bij Turkije en Ekaterina Antropova Russische bij Italië een belangrijke rol. Ik weet niet of hier sprake is van een trend maar misschien moeten we voorzichtig Britt Herbots of Isabel Haak polsen?

Over trends gesproken, Wouter ter Maat en Erbrar Karakurt zijn de eersten maar misschien volgen er meer, diagonaalspelers die worden omgebouwd tot passer-loper. Om vervolgens een rondje achterin door Ayça Aykaç of Gijs Jorna te worden vervangen. Gaat ook dit navolging krijgen?

De videoscheidsrechter zorgt ook voor nieuwe trends. Het spel wordt steeds meer een gevecht tussen aanvaller en blok. Probeerde je er vroeger ouderwets langs te slaan, nu probeert de aanvaller met één of twee handen tussen, door, achter, tegen, met, in of via het blok te scoren. Wetende dat elke millimeter aanraking door een camera wordt gezien. 


De video-challenge is de nieuwe time-out. Hebben ze eerst technisch time-outs afgeschaft om het spel sneller te maken, wordt nu een challenge misbruikt om een extra tijd te kopen om met je spelers te overleggen. Ik geloof dat het rond 21-21 in de 2e set tegen Italië was, dat door een aaneenschakeling van challenges en time-outs het spel 10 minuten stil lag. Leuker wordt het volleybal er niet van.

Naast het feit dat video-challenges voor in/uit - zoals in de Volleybal Nations League - gewoon afgeschaft kunnen worden, wordt het tijd dat coaches een time-out kwijtraken als ze iets tijdens een video-challenge tegen de spelers te zeggen. 

Over coaches gesproken, mijn laatste bespiegeling is een - mijn inziens - groot probleem in de volleybalwereld. Er zijn boze tongen die beweren dat witte mannen de gehele wereld bepalen. Nou, in de vrouwenvolleybalwereld zijn dat de witte Italiaanse mannen. Maar liefst acht teams worden door Italianen gecoacht, met hier een daar een Turk, Belg of verdwaalde Duitser. 


Nationaliteit is niet het grootste probleem maar het feit dat maar liefste 23 van de 24 damesteams een mannelijk coach hebben vind ik problematisch. De belangrijkste nationale teams én clubs worden beheerst door groep van 20 elite-mannentrainers. Alleen Zwitserland doet het met een niet-Italiaanse Australische vrouw. 

Zet dat eens af tegen het WK Voetbal voor Vrouwen waar 12 van 32 hoofdcoaches vrouw waren. De volleybalwereld zou zich kapot moeten schamen. En voordat we gaan wijzen, volgens mij is het in de ere- en topdivisie van de Nederland niet veel beter. Ja .... OK, iets beter dan, .... er zijn geen Italianen.

Reacties