Voorzichtig gloort al de nieuwe competitie van seizoen 2024/2025 aan de horizon. De Nevobo gaat het anders doen onder het motto "de herijking van de piramide". Er komt nu in de piramide een eredivisie met achttien teams, een tweede niveau met één divisie en op het derde niveau met twee divisies. De talentteams zijn verdwenen.
Dat is precies hoe het in seizoen 2012/2013 ook was. Een klein verschil is dat er toen tien heren- en acht damesteams waren in de eredivisie en dat de niveaus onder de eredivisie een andere naam hadden. Alle "horizontale instroom, met als doel om nieuwe teams met energie, ambitie en organisatiekracht de ruimte te geven", ten spijt, meer teams heeft het bovenin niet opgeleverd, alleen andere teams.
Misschien doe ik mensen te kort, maar "energie, ambitie en organisatiekracht" is volgens mij gewoon ordinair geld. Als je als bedrijf als Numidia of Prima Donna Kaas een slordige twee á drie ton per jaar niet aan een extra bonus voor zijn medewerkers wil reserveren of het aan de voedselbank wil schenken, kun je ook een eredivisie-volleybalteam kopen. Want dat is wel het grote verschil met 2012, je promoveert niet meer naar de eredivisie maar je koopt de eredivisie. Dat voelt toch minder bij sports-like.
Niet alleen het promoveren maar juist ook het degraderen. Bij voetbal is dat kopen van plek in betaald voetbal natuurlijk al jaren zo, maar je kunt wel nog echt degraderen zoals Vitesse aan den lijve ondervindt. Met alle paniek van dien, waarbij de paniek nog groter is vanwege dat "kopen van een plekje" of licentie zoals dat in jargon heet.
Degraderen bij volleybal is vrijwillig, bijvoorbeeld als de staf de sfeer zodanig weet te verpesten dat een deel van het team niet meer mee wil doen. Of dat het bedrijf toch de drie ton aan de voedselbank schenkt.
De werkelijke verandering voor het komend jaar zit hem in de niveaus eronder. Die gaan komend seizoen in plaats van 22 wedstrijden nog maar 18 wedstrijden spelen in een poule van tien teams. Dat zijn beduidend minder wedstrijden, dit omdat zo zegt de Nevobo de organisatie makkelijker wordt.
Een effect van de herijking is ook dat de piramide uitrekt en daardoor het aantal teams in de eerste klasse en lager afneemt met ongeveer vijf tot tien procent. Grappig genoeg is de KNVB ook met een herijking van de competitie bezig om ervoor te zorgen dat er juist in de lagere klassen meer teams terecht komen zodat meer derby's en wedstrijden dichterbij huis gespeeld worden.
De Nevobo doet precies het omgekeerde waardoor teams in de onderste regionen juist verder moet gaan reizen. Ik snap niet dat de vierde klasse is afgeschaft om dit probleem tegen te gaan?
Ik doe overigens al jaren niet meer mee aan de seniorencompetitie, maar zit ik bij de jeugd. Daar wordt in tweede helften gespeeld, zodat je meer gelijkwaardige indelingen kunt maken. Misschien ook iets voor de senioren, eerste klasse en lager? In de jeugdcompetitie is trouwens ook wat raars aan de hand.
Het maakt namelijk uit in welke regio je speelt. In de regio West is de gemiddelde poulebezetting, 6.0 teams per poule, wat wil zeggen dat de meeste teams bij de jeugd tien wedstrijden per seizoenshelft speelt. In de regio Oost - geen idee waarom - is dit gemiddelde slechts 5.4. Wat wil zeggen dat de meeste jeugdteams met vijf in een poule zitten en dus maar acht wedstrijden spelen per seizoenshelft.
Blijkbaar heeft de jeugd in Utrecht en Alkmaar meer tijd om de volleyballen in het weekend dan de jeugd uit Almelo en Nijmegen?
Kortom, de volleybalpiramide is in ieder geval niet saai. De Nevobo zal de komende jaren wel doorherijken (is dit een woord?) met nog meer ambitie, organisatiekracht en energie zodat we in seizoen 2036/2037 wederom dezelfde piramide hebben, met acht teams per poule om het organiseren nog makkelijker te maken.
Reacties
Een reactie posten