De Nederlandse volleybalmannen hebben 0,1% kans op de Olympisch Spelen

Tweede week - Rekenmodel - Start - Slovenië - Turkije - Polen - Bulgarije - Servië - Cuba - Frankrijk

Italië

Cuba deed wat Nederland niet kon, winnen van Frankrijk. Servië pakte twee sets tegen Argentinië. En Nederland verloor vervolgens kansloos tegen Italië.

De kans op de Olympisch Spelen is minder dan 1%. De strijd voor de vierde en laatste plaats gaat tussen Cuba (60%) en Servië (40% kans). Het model berekent misschien nog een minimaal aantal scenario's waarin Parijs gehaald wordt, maar realistisch is het niet meer, zeker niet gezien het vertoonde spel. De updates over de kansen laat ik daarom verder aan mijn Cubaanse en Servische collega-bloggers. 

Voor het Nederlands team is de vraag wat nu? Bennie wil nog wel een potje maar verder zal een belangrijk deel stoppen, of op zijn minst veel meer rust tijdens de zomer pakken. Er wordt door enkele jeugdige spelers op de deur geklopt maar het gat wat Nimir waarschijnlijk binnenkort achterlaat zal bijzonder moeilijk te vullen zijn.

 Nr  Heren  Punten
 1  Italië (EU) 369
 2  Slovenië (EU)  335
 3  Argentinië (ZA)  304
 4  Cuba (ZA)  250
 ---- ------------------  -----
 5  Servië (EU)  243
 6  Nederland (EU)  217
 7  Turkije (EU) 197
 8  Iran (AZ) 177

Frankrijk

Een stunt, zo noem ik wedstrijden winnen tegen hogergeplaatste teams, omdat die relatief veel punten opleveren maar veel minder punten kosten. Italië, de volgende tegenstander, levert bijvoorbeeld bijna 17 punten op maar kost bij een 3-0 maar drie punten. 

Veel te winnen, beperkt te verliezen. Dat zien we ook aan de gevolgen van de 3-1 Nederland tegen Frankrijk. We zakken terug naar 3%, dat wil zeggen dat het rekenmodel in dertig van de duizend scenario's Nederland nog bij de vier landen die zich voor Parijs plaatsen. Dat is niet veel meer en het aantal wedstrijden waarin gestunt kan worden, wordt minder en minder. 

Misschien dat het team zich er al bij niet plaatsen neergelegd heeft en daarom nieuwe spelers veel speeltijd krijgen zoals Tom Koops en gisteren Michael Ahiy? Of zijn het noodsprongen van een kat in het nauw?

Afijn, als Cuba het vanavond beter doet tegen Frankrijk dan Nederland en Servië tegen Argentinië stunt, vind ook het rekenmodel geen oplossing meer om toch in Parijs te komen.     

Cuba

De ene dag is de andere niet, werd gisteren nog een dreun geïncasseerd, nu werd een dreun uitgedeeld. Want dat is wel de conclusie van de 3-1 winst op Cuba, voor Nederland doet de 3-1 een beetje hoop terugkeren, van 2% naar 5%, maar Cuba zakt nu hard omlaag naar 40%. De winnaar van de afgelopen dagen is ongetwijfeld Servië die nu 55% kans maken. 

Als we het nog even de route naar Parijs hebben, het busje op de gracht uit het stukje hieronder over Servië is inmiddels uitgeladen, maar de A2 is nog niet bereikt.

Nog steeds niet kansloos, dus we blijven de blog updaten. Een stunt of twee zou leuk zijn. 

Servië

Canada deed de eerste stap en versloeg Cuba met 3-1. De tweede stap werd helaas niet door de Lange mannen gezet. We staan nu op een schamele 2% en zijn dus vrijwel kansloos op weg naar Parijs, stilstaand achter een busje op de grachten van Utrecht wat aan het uitladen is, metaforisch gesproken. Het is nu een fifty-fifty race tussen Cuba en Servië. 

Het leuke van het rekenmodel is dat je ook wat-als-simulaties kan draaien. De 3-1 van Canada tegen Cuba in combinatie met 3-0 tegen Servië en Cuba had Nederland meer dan 40% gebracht en gaf het model Nederland zelfs meer kans dan Servië en Cuba. 

Als dat het geval was geweest, had ik de komende dagen ook stuk leukere stukjes kunnen schrijven. Maar goed als, als ... Assen ligt in Drenthe zeggen ze dan of zoals ze in het Zuiden zeggen Assche ligt in de buurt van Brussel, wat in een blog over de weg naar Parijs beter op de route ligt.

Discussiëren over het spel, opstellingen en de toekomst van bondscoach Piazza laat ik graag aan anderen. Vroeg me wel af wat de overwegingen van Arjen Taaij om te stoppen als coach bij Lycurgus zijn geweest? Heeft hij ook gedacht: "Als ..."  

De tweede week

Voor de heren is de situatie iets anders dan bij de dames. Bij de heren zijn nog drie teams in de race voor één plaats; Nederland 5%, Servië 20% en Cuba 75%. Als je wilt weten hoe die percentages tot stand komen, lees dan de uitleg onder Rekenmodel. 

Iran en Turkije zijn nagenoeg uitgeschakeld, met minder dan 1% kans. Argentinië, Slovenië en Italië zijn vrijwel geplaatst met een bijna 100% score in het rekenmodel.

Voor Nederland komt er een cruciale week aan met wedstrijd tegen, jawel, Cuba én Servië. Verliest Nederland beide wedstrijden, zelfs beide met 3-2, dan is het over en sluiten. Sterker nog, verlies tegen Cuba met 3-0 of 3-1 is alleen al dodelijk.

Wint Nederland daarentegen beide keren met 3-0 dan stijgen de kansen tot boven de 30%. Daarna is er nog een stunt of wat nodig tegen een ander hogergeplaatst land maar Parijs komt na dubbele winst wel een stuk dichterbij. We staan dan voor de tunnel bij Antwerpen, metaforisch gesproken. 


Rekenmodel

Het berekenen van de punten voor de wereldranglijst is een vak apart en daar ben ik ingedoken. In het kort komt het hier op neer: het aantal punten wat een team bij een overwinning erbij krijgt, of het aantal dat eraf gaat bij een nederlaag, is afhankelijk van het verschil in punten tussen beide teams en hoe sterk beide teams zijn. Ik zal u de precieze formules besparen maar geef een voorbeeld: 

Als één team 300 punten heeft en een tweede team 250, dan krijgt team 1 bij een 3-0 winst 7.26 punten erbij en team twee 7.26 eraf, bij een 3-0 winst. Bij team twee gaan er dan 7.26 punten af. Team twee krijgt 12.74 punten erbij als juist zij met 3-0 winnen. Bij team één gaat die er dan af. Het aantal punten is iets minder groot bij 3-1 of 3-2 uitslagen.

Ik heb een simulatie opgezet voor de uitslagen. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van een formule die de FIVB gebruikt om de kans op een uitslag te bepalen. 

Wederom een voorbeeld: Bij een wedstrijd tussen twee team met 110 punten verschil is volgens de FIVB de kans op een 3-0 voor het team met de meeste punten: 42.9%; de kans op 3-1 26.8%; 3-2 11.3%; 2-3 8.2%; 1-3 8.1% en tenslotte is de kans dat de underdog met 0-3 wint 2.6%.

Volgens deze methode worden steeds opnieuw duizend keer alle nog niet bekende uitslagen van de twaalf teams volgens de kans bepaald. Als in zevenhonderd van de duizend scenario's een team zich plaatst, heeft dat team 70% kans op Parijs.


Bulgarije

Eén procent meer kans op de Olympisch Spelen levert de must-win tegen Bulgarije op. We staan nu op 5% kans, dus eigenlijk is Nederland na één week nog net zo ver als een week geleden. 

Cuba daarentegen, dankzij de winst van Duitsland op Servië heeft de zaak volledig omgedraaid en staat op polepositie voor Parijs met 75% kans. Servië staat op 18% en Nederland dus op 5%. Iran en Turkije komen niet boven de 1% en zijn dus vrijwel uitgeschakeld. Italië, inmiddels tweede op de wereldranglijst en Slovenië komen tot 100% en er zijn geen scenario's waarin zij zich niet plaatsen. Argentinië heeft nog een miniem kansje dat het fout gaat maar hebben nog een wedstrijd tegen Iran.  

Volgende week mogen de dames weer in hun gevecht tegen Canada. Daarover later meer.


Polen

Sets met twee punten verschil verliezen, is eervol, maar zet voor Parijs weinig zoden aan de dijk. Parijs wordt keihard bepaald door cijfertjes, wereldranglijstpunten om precies te zijn en dat kijkt niet naar of je een set met 2, 12 of 22 punten verschil verliest. Wel of het 3-0 of 3-2 wordt en dat heeft Cuba goed in de gaten door wederom twee sets van een hoger geklasseerd team, in dit geval Japan, te winnen.

Cuba staat inmiddels op bijna 54%, Nederland staat, naar boven afgerond nog steeds op 4%. Vier procent is een stuk grotere kans dan de Staats- of Postcodeloterij winnen en daar koopt heel Nederland massaal loten voor. Dus we houden de moed erin. De twee punten gaan vast een keer de goede kant op vallen.  


Turkije

Hangen en wurgen. Dat omschrijft zowel de wedstrijd tegen Turkije als de kansen voor Nederland op de Olympische Spelen. Met 3-2 winnen tegen Turkije was eigenlijk niet genoeg. Er is weer een procentje minder kans op de Olympische Spelen, 4%. Steeds meer huzarenstukjes zijn nodig. Misschien morgen tegen Polen?

In de tussentijd doet Cuba bij de heren wat Canada bij de dames deed, blijven winnen, ditmaal van Duitsland. De Cubaanse kansen zijn inmiddels 45% en ze naderen Servië. Goede nieuws is wel dat zowel Iran als Turkije nog maar een flintertje van een flintertje kans hebben met beide minder dan 1%.


Slovenië

"Als we" en "hadden we maar". Woorden die passen zes matchpoints en veel meer kansen. Ook een 3-0 voor Nederland behoorde tot de mogelijkheden als je bedenkt dat we 21-19 voor stonden in de tweede set. 

Cuba deed wel een Candadeesje door Brazilië met 3-1 te kloppen. De kansen zijn nu afgenomen tot 5%. "Als we" 3-0 hadden gewonnen zouden we nu op 12% staan. Cuba staat inmiddels op 42%, maar Servië heeft nog een wedstrijd. We houden vol, want zelfs 0,1% is een kans .... 

Start

Bij de start van de Volleyball Nations League (VNL) voor de mannen staat Nederland op zes in de rij voor de Olympische spelen. Nederland is nog niet kansloos voor plek vier maar veel kans is er niet. 

In het rekenmodel hebben Italië, Slovenië en Argentinië meer dan 99% kans op de Olympisch Spelen. De vierde plek gaat naar Servië, Cuba, Nederland, Turkije of Iran. De kansverdeling is bij aanvang van de VNL: Servië 55%, Cuba 30%, Nederland 6%, Turkije 5% en Iran 4%.

Als je op zoek bent naar het VNL-schema: kijk hier en als je de wereldranglijst zelf wil zien: kijk hier.

Reacties