Teamindelingen: wees eens creatief!

Aha, de teamindelingen. Ik lees blogs, artikelen, bekendmakingen. Het is de periode aan het einde van het seizoen waarin de Technische Commissie zich transformeert tot een combinatie van Robert ten Brink - "All you need is love" en de Belastingdienst - "Leuker kunnen we het niet maken". Iedereen wil eerste klasse, iedereen wil met z’n beste vriendin spelen, en niemand wil bij die ene; je-weet-wel die " gewoon heel direct is, hoor ". Bij veel clubs is de onmogelijke puzzel weer gelegd. 

P/D-regeling voor dummies

Update 13 april:

Bij de dames blijft het ook na de PD-wedstrijden onduidelijk. Volgens volleybal.nl speelt bij de dames één team vanuit PD in de Superdivisie: Alterno. Drie teams: Peelpush 2, Volley Tilburg en Veracles 2, gaan naar de Topdivisie. Dat zou 21 teams in Topdivisie betekenen, als ik goed reken?

Gerucht gaat dat Voltena en/of Armixtos zich terugtrekken. Maar hoe dat precies uitpakt is onduidelijk. Want beide waar is, dan zouden er niet drie maar vier teams vanuit de PD doorstromen naar de Topdivisie?
   
Met Flash Nieuwleusen, Halley en Volley Tilburg 2 is het aantal teams in de eerste klasse precies dertig. Als er VV Utrecht 2 extra omhoog gaat naar de Topdivisie dan zijn er 29 over. Hoe dan gekozen wordt wie de plek opvult uit het rijtje tweede plaatsen PD: VVH, Rivo 2 of Sliedrecht 3, is mij niet bekend? 

In de tweede divisie zijn de aanvullingen: Sudosa-Desto 4, Cupido, VCV Varsseveld, Taurus, Volley Zuid en VC Kessel. 

Een extra plaats in tweede divisie door het doorschuiven bovenin zal dan weer opgevuld worden uit: Flash Veendam, SVI, Heyendaal, MOVE, Zovoc of Set Up Meerlo. Wie zal dat dan zijn?

Tenzij natuurlijk Armixtos of Voltena zich alleen maar terugtrekken naar de eerste divisie. Kortom voorlopig nog even chaos.

Als je bij de heren alle door volleybal.nl aangewezen teams invult in de nieuwe klassen dan heeft de Superdivisie tien clubs, de Topdivisie twintig, de Eerste divisie 30 en de Tweede divisie zestig clubs. 

Zolang daar geen andere terugtrekkingen zijn is de nieuwe competitie duidelijk. Hoogstens nog wat achterhoedegevechten wie in competitie A, B of F speelt. Hoewel het meeste daar ook wel voor zichzelf spreekt.
 

Aan het eind van elk seizoen de jaarlijkse chaos rondom promotie en degradatie. De belangrijkste vraag: "hoeveel plekken zijn er eigenlijk bij de P/D-wedstrijden?"

Het principe is eenvoudig en dus zelf uit te rekenen: één klasse (1) is gekoppeld aan twee lagere klassen (2A en 2B). Dan werkt het principe als volgt: 
  • De twee nummers laatst (plek 9 en 10) van Klasse 1 degraderen direct en worden vervangen door de kampioenen van 2A en 2B
  • De  twee-na-laatst krijgt een herkansing en speelt tegen de nummers 2 van 2A en 2B. Er is dan één plaats, namelijk die van de twee-na-laatst.
Met dat principe is de P/D tussen Super- en Topdivisie zo:


So far so good. Alleen tussen de Topdivisie en Eerste divisie werkt het anders: Daar is de verhouding competities twee staat tot drie. De Top- en Eerste divisie wordt dan zo:


Tussen Eerste en Tweede divisie lijkt ingewikkeld met drie staat tot zes maar is hetzelfde als één staat tot twee competities. Kijk zo:


Oké, dat viel op zichzelf nog wel mee. Nu de diepte in.

Soms besluiten clubs de handdoek in de ring te gooien: een team ziet af van P/D. In zulke gevallen schuift het recht op P/D wedstrijden door naar de nummer drie van de competitie, te herkennen aan een sterretje achter hun naam.

In het geval dat een kampioen afziet van P/D, zoals de heren van VTC Woerden of Avior 2, is niet duidelijk of dat betekent dat ze ook afzien van hun recht op promotie en dus in de huidige klasse blijven. In dat geval lijkt mij een leuk idee dat ook de onderste teams voortaan kunnen aangeven: "ziet af van degradatie".

Tussen de tweede en derde divisie:



Next level ingewikkeld bevindt zich tussen de Derde Divisie en de Promotieklasse. De verhouding is daar niet alleen drie tegen vijf competities, maar ook kan het aantal degradanten uit de tweede divisie per regio variëren en dat heeft weer invloed op het aantal promotie-/degradatieplaatsen daaronder. Hoeveel dat er precies zijn, hangt dus af van de uitkomst van de promotie-/degradatiewedstrijden tussen de Tweede en Derde Divisie.

Exacte berekeningen gaan verder dan deze blog toelaat, diepgravend rekenwerk laat ik graag aan jullie over.

De situatie wordt nog ingewikkelder bij de dames, met een onduidelijk aantal teams in de Superdivisie. Daar spelen momenteel elf teams, het oorspronkelijke plan was om terug te gaan naar tien via versterkte degradatie. 

Ondertussen heeft VC Zwolle zich teruggetrokken uit de Eredivisie, wat mogelijk invloed heeft op dat voornemen. Bovendien noemt de Nevobo in haar publicaties zelfs een Superdivisie met twaalf teams.


Alle bovenstaande schema's gaan uit van elf teams in de Superdivisie. Als dat het er tien of twaalf worden heeft invloed op het aantal plaatsen in alle onderliggende niveaus.

Kortom, een waterdicht rekenmodel is hier niet op los te laten—veel hangt af van de beslissingen van de Nevobo en de betrokken clubs.

Tenslotte de anarchie compleet: de-op-het-laatst-moment-terugtrekkingen die er ongetwijfeld ook dit jaar zullen zijn en die deze hele blog overbodig maken.

P/D: een mix van spanning, wiskunde en soms pure chaos. Veel plezier en succes met de wedstrijden!

P/D Programma's bij de Nevobo
Nationaal Noord Oost Zuid West

Reacties