Beste jeugdvereniging van Nederland

Dynamo Apeldoorn is de beste jeugdvereniging van Nederland, zoveel is duidelijk. Zij wonnen 8 april de Jaap van Kasteeltrofee 2023. De Jaap van Kasteeltrofee wordt door de Nevobo toegekend aan de beste jeugdvereniging en wordt bepaald op basis van de resultaten van hun deelnemende jeugdteams bij het Nederland Open Jeugd Kampioenschappen (NOJK). 

De beste jeugdvereniging aanwijzen op basis van de resultaten op het Nederlands kampioenschap lijkt logisch. De beste presterenden, daar gaat het toch om in de sport? Er zijn elk jaar een stuk of vijf clubs die er om strijden. 

De afgelopen dertig jaar is er veel naar prestaties binnen jeugdsport gekeken. In diezelfde dertig jaar is het aantal kinderen tussen de 13 en de 18 jaar dat sport teruggelopen naar minder dan 66% van alle kinderen, die nu nog sporten. Dat cijfer is lager dan ooit te voren. Het aantal jeugdige volleyballers loopt nog harder achteruit.

Er lijkt een verband te zitten tussen aandacht voor prestatie en sportdeelname. Bij navraag blijkt dat kinderen onder andere afhaken door de nadruk op de prestaties. Voor sommigen leuk, voor veel anderen helemaal niet. De vraag is of de Nevobo misschien vanuit een andere perspectief naar de beste jeugdvereniging moet kijken?

Aan het NOJK deed Aetos met maar één team mee. De beste vereniging van Nederland worden, dat ging dit jaar niet. Aetos heeft wel in de laatste vijf jaar - inclusief coronatijd - het aantal leden vrijwel weten te verdubbelen. Ik ben benieuwd of er één vereniging die meedeed aan de NOJK-eindronde hetzelfde heeft weten te presteren?

Ledenwerving is één, maar ledenbehoud misschien wel nog belangrijker? Want stel nu dat er een vereniging was alle 13-jarigen van vijf jaar geleden wist te behouden en die nu met 18 jaar nog steeds lid zijn? Zou dát niet de beste jeugdvereniging zijn? De jeugd van die vereniging vindt dat in ieder geval van wel. Dus wat dacht je van de volleybalvereniging met de hoogste gemeten tevredenheid? Of met de beste opgeleide trainers of de vereniging met het best passend aanbod? 

Ik denk dat de Nevobo de definitie van de beste jeugdvereniging zou moeten herzien. De Jaap van Kasteel Trofee voor de best presterende jeugdvereniging kan gewoon blijven. Volgend jaar uitgereikt aan Sudosa-Desto. Of Sliedrecht Sport.

De Adrie Noij Trofee wordt volgend jaar door de Nevobo uitgereikt aan de beste jeugdvereniging en dan op basis van de beste ledenwerving, ledenbehoud, ledentevredenheid, trainersopleiding en alle andere aspecten die nodig zijn om de jeugd voor de volleybalsport te enthousiasmeren en te behouden. Ik ben benieuwd welke vereniging die gaat winnen.

Reacties