"Ket-ser! ket-ser!"

Het liedjes zingen tijdens de wedstrijd heeft een hoge vlucht genomen. Ik ben een jaar of vijf geleden teruggekeerd in het volleybal en het viel het op. Naast het bekende "Eé-cie, é-cie" , liefst allemaal liggend op de grond, hoorde ik nu ook nieuwe liedjes zoals "Ket-ser, ket-ser" dat gezongen wordt als de tegenstander een passfout maakt.  

Ik dacht, "Ket-ser, ket-ser?", dat is een goede manier om de tegenstander te laten weten wat je van ze vindt. Dat liedje inspireerde mij tot meer en hieronder een aantal suggesties van mijzelf voor betere liedjes.


Als de tegenstander uit serveert of de bal uit slaat

Op de wijs van "Hij-is-een-hondelul" 

"Hij-slaat-de-bal-weer-uit, hij-slaat-de-bal-weer-uit, hij-slaat-de-bal-weer-uit, hij-slaat-de-bal-weer-uit .... hijijij-slááááát-de-bal-weer-uit ..."

Als de tegenstander afgesloten wordt voor een technisch fout of touché

Op de wijs van "Hé-ya Ark Schenk, hé-yá Ard Schenk"

"Tech-nische-fout, tech-nische-fout, tech-nische-tech-nische-technische-fout"

of 

"Domme-touch-é, domme-touch-é,  domme-domme-domme-touch-é"

Als een speler van de tegenstander met (bijvoorbeeld nummer 5)  een fout maakt

Met het hele team tellen tot aan zijn rugnummer:

"Eén, twéé, drie, vier vijf" en dan allemaal "Loé-ser, loé-ser" waarbij het loser-gebaar afkomstig uit het computerspel Fortnite wordt gemaakt (je handen in de vorm van een L op je voorhoofd). Alleen wat lastig als die tegenstander rugnummer 93 heeft.

En bij een hele domme fout ....

Het team heel hard "Missss-ssser" roepen waarbij je de "S" lekker sissend laat horen op dezelfde wijze waarmee je ook Ajax-fans zo goed kan beledigen door ontsnappend gas na te doen.


De tekst hierboven is sarcastisch! Ik ben geen voorstander van dit soort liedjes, integendeel, deze blog is een pleidooi om te stoppen met "Ket-ser, ket-ser". Het stukje hierboven laat zien welke weg we zijn ingeslagen.

Hoewel volleybalbuitenstaanders het vieren van elk punt wat in volleybal gedaan wordt, wel erg overdreven vinden, heb ik daar niks op tegen. Liedjes als "Eé-cie, é-cie" of andere liedjes die gaan over een goede prestaties van het eigen team zoals een goede service, zijn prima.  

Ik vind dat we een lijn overschrijden als liedjes gaan over fouten van de tegenpartij. Het is onnodig, onsportief, beledigend en het past niet bij volleybal en sport in het algemeen. 

Als ik soms ter sprake breng dat ik dat soort liedjes helemaal niks vind, hoor ik "het hoort erbij". Dat vind ik een kul-argument. Toen ik begon met volleybal hoorde ik het nooit, het is pas de afgelopen jaren ontstaan. 

Ik las in een artikel op de Nevobo-site dat ik niet de enige bent. “De laatste jaren leren we onze spelers punten te vieren die zij zelf maken, maar fouten van de tegenstander niet uitbundig te vieren. Juichen mag, maar blijf weg van uitjouwen of intimideren", aldus de voorzitter van Alterno.

Deze blog is daarom een oproep! De vraag aan de volleybalwereld om met "Ket-ser, ket-ser" liedjes in deze vorm te stoppen (#stopketserketser). Ik hoop dat het aandacht krijgt van besturen van volleybalclubs en trainers. Deel dit en steun de actie #stopketserketser! 

Reacties