Krimpflatie

Ik neem aan de de meeste lezers inmiddels krimpflatie kennen? Was je pak rijst eerst 500 gram voor 99 cent. Inmiddels is dit pak 400 gram geworden, en als het tegenzit ook nog voor € 1,19. Of je chocoladereep is 25% minder groot en 10% duurder.

Krimpflatie is een handige en verborgen manier waarop commerciële organisatie verborgen de marges hoog houden. Je zou anders zo maar de winst voor de aandeelhouders verlagen en dat kan toch niet de bedoeling zijn?

De Nevobo heeft geen aandeelhouders maar verenigingen als leden. Echter de Nevobo doet ook aan krimpflatie. Er ligt een voorstel om de divisiestructuur te wijzigen. Zo komt er boven de topdivisie een nieuwe divisie, zeg maar de nieuwe elitedivisie. 

Tien jaar geleden werd de topdivisie ingevoerd, daarvoor heette dat gewoon 1e divisie. Als ik de trend doortrek dan wordt over tien jaar waarschijnlijk een superdivisie boven de elite- en topdivisie ingevoerd en over twintig jaar een megadivisie boven de super- elite- en topdivisie. En daarboven nog steeds de eredivisie en daaronder de 1e divisie en 2e divisie. Een argument is dat dit het niveau gaat verhogen. Ik heb zelf geen idee hoe naamgeving van divisies nu precies zorgen dat er beter gevolleybald wordt?

Naast het invoeren van alsmaar op elkaar gestapelde divisies worden ook de aantal divisies op diverse niveaus vergroot. Zo gaat het aantal 1e divisies naar drie poules bij de heren en dames, en de 2e divisie naar zes poules, de 3e divisie naar 12 poules. De promotieklassen gaan naar 20 poules, als je de piramideopbouw mag geloven maar bij het tellen van scheidsrechters zijn het er 24?!

De belangrijkste wijziging is echter dat alle poules naar tien in plaats van twaalf teams gaan. Dat betekent dat een team in een poule nog maar 18 in plaats van 22 wedstrijden speelt per seizoen.

Er wordt wel korting beloofd op de teamgelden. Ik heb het doorgerekend1. Het algehele gevolg van de maatregelen is dat er 9% of 13%1 meer aan teamgelden betaald gaat worden door alle verenigingen samen en je vier wedstrijden minder speelt. Minder wedstrijden spelen en meer geld betalen. Krimpflatie heet dat.

De aandeelhouders zullen tevreden zijn met de winst. O nee, die waren er niet. Ik ben benieuwd wat de leden op de Bondsvergadering van 1 juli 2023 zullen zeggen. 1 Afhankelijk van of je met 20 of 24 promotieklassen rekent. Voor het gemak zijn de teamgelden van de nieuwe elitedivisie op hetzelfde bedrag als de topdivisie gesteld. Er is gerekend met de huidige teamgelden, alle kortingen zijn meegenomen en nog zonder doorvoering van de indexatie.

Reacties