De Nevobo organiseert regiocafé's dus een caféwijsheidje om mee te beginnen: "Lord, give me coffee to change the things I can, and wine to accept the things I cannot", vrij naar Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr.
Op de agenda bij het café staat: "Discussie vrije inschrijving en gemengde teams/competitie". Over de gemengde teams bij de C-jeugd schreef ik mijn allereerste blog.
Aanleiding voor deze blog is het voorstel om de vrije inschrijving bij de eerste klasse af te schaffen. De vrije inschrijving is een goed idee, ik zie het bij onze club, sindsdien veel minder gezeur bij de teamindelingen.
De Nevobo daarover: "Deze regeling heeft de afgelopen jaren geleid tot een groei van het aantal eerste klasse
poules met name bij de dames."
Het probleem volgens de Nevobo: "Hoge aantal poules is het voor de kampioenen van de eerst klasse dames niet meer mogelijk rechtstreeks te promoveren naar de promotieklasse"
Een goede onderbouwing is vervolgens niet te vinden. Wel wordt een rigide oplossing van afschaffen van de vrije inschrijving voorgesteld met tien poules per regio in de eerste klasse (zie het staatje hiernaast) en is terug naar af.
Ik word recalcitrant van slechte onderbouwing en voorstellen. Ik besloot op onderzoek uit te gaan want hoe groot is het probleem nu werkelijk en zijn er andere oplossingen?
Hieronder het aantal poules van dames en dames per regio en klassen van de laatste vijf seizoenen.
Wat opvalt is dat het probleem bij de heren -misschien met uitzondering van West- niet speelt. De heren poule-indelingen zijn al vijf jaar stabiel, wel of geen vrije keuze.
Dus vraag één: "Waarom een-one-size fits-all-oplossing?" Bij de Heren is niet veel aan hand en zou het voorstel alleen maar extra problemen veroorzaken, want waar haal je in regio Zuid dertig extra teams vandaan om tien eerste klasse poules te vullen?
Bij de dames is er wel een probleem: Als er 17 poules zijn in de eerste klasse (regio Oost en West) dan zijn er 17 kampioenen. Als eruit de promotieklassen de onderste twee degraderen, dan zijn er maar 5 x 2 = 10 plaatsen. Zelfs als je de onderste 3 uit de promotieklasse laat degraderen heb je nog onvoldoende (3 x 5 = 15) plaatsen voor 17 kampioenen.
Het probleem is de laatste twaalf maanden vergroot door de Nevobo zelf, we spelen dit seizoen immers met tien teams in plaats van twaalf in een poule (en vaak zelfs minder!), daarmee heb je automatisch meer poules en dus meer kampioenen.
Als ik naar het staatje oplossing kijk, dan kom bij mij vraag twee: "Waarom zijn er geen zes maar vijf promotieklassen per regio?" Zes zou veel beter passen bij de logica van de eerste, tweede en derde divisie. Zes promotieklassen zou het probleem tweezijdig verminderen, namelijk meer teams in de promotieklassen en dus minder teams voor in de eerste klasse en er zijn meer degradanten elk jaar.
In de uitleg staat ook: "Het advies om de stand van het voorgaande seizoen leidend te laten zijn bij de inschrijving voor het nieuwe seizoen, is niet of in ieder geval onvoldoende gevolgd". Brengt mij bij vraag drie: "Zouden we dat advies volgen niet eerst eens gaan doen voordat er andere oplossingen ingevoerd worden?"
Een advies op basis van de stand is een goede start, alleen er kan meer. Bij de KNVB gebruiken ze data van jeugdspelers om een teamindex te bepalen die aangeeft hoe sterk teams zijn. Kortom vraag vier: "Is het niet een idee om met de tijd mee te gaan en de KNVB te volgen met hun methode van de teamindex bepalen en dat gebruiken voor bindend advies?"
Terug naar de oorspronkelijke reden voor de vrije inschrijving: "Betere indeling van (semi) nieuwe seniorenteams en ruimte voor jeugdteams en -spelers die de doorstroom naar de senioren". Voor de jeugd wordt een halfslachtig oplossing geboden; er komt ruimte voor teams uit de jeugd uit de Topklasse.
Onduidelijk is het of het de A-jeugd betreft maar dat is wel mijn aanname en tegelijk het probleem. Bij meerdere verenigingen spelen de beste A en zelfs B spelers helemaal niet in de jeugd en slaan de A-jeugd over. Wat mij brengt bij de vijfde vraag: hoe gaat deze oplossing de jeugd helpen met instromen?
Tenslotte, in de huidige tijd zijn meer poules per klasse beter voor de reistijden. Laatste en zesde vraag: "Is bij het voorstel ook gedacht aan het milieu?"
Op naar het café; onder genot van een kopje koffie ben ik benieuwd of ik antwoorden krijg op de zes vragen en anders bestel ik maar een flesje wijn.
* Halfjaarscompetitie met poules van zes teams
Reacties
Een reactie posten