Volleybal is voor de kleintjes

" Bijzondere blogtitel, bedoel je nu echt dat volleybal voor kleine spelers is? "  Helaas, ik moet je teleurstellen, deze blog gaat over een ander fenomeen. Dit gaat over andere kleintjes, lang zijn is ook na deze blog handig voor volleybal. Compaen presenteerde zich in dit wedstrijdverslag als een club uit een nietig boerengehucht Oostzaan spelend tegen Volley Zuid uit wereldstad Rotterdam. Zij schetsen het beeld dat grote steden slecht hun potentie gebruiken om volleybal naar een hoger plan te brengen en spreken van dorpse dominantie. Peter Blangé zou onvoldoende zijn best doen als directeur Topsport Rotterdam Ik ben deze boute uitspraken gaan uitzoeken en ben daarbij op een bijzonder fenomeen gestuit. Allereerst een kleine nuance bij Oostzaan. Het behoort weliswaar tot de tien kleinste gemeenten van Nederland als we Saba en St. Eustatius even niet mee tellen omdat een uitwedstrijd naar die volleybalclubs minder praktisch is. Oostzaan ligt wel precies één keer de breedte v

Pijnlijke misser van de NOS

Een pijnlijk gemiste kans door de NOS, zo kunnen we het wel noemen. De NOS doet aan framing, zo blijkt. Framing is het kaderen van informatie op een manier die een gewenste betekenis, emotie of reactie oproept of ongewenst zoals in dit geval.

Nee, deze blog gaat niet over complottheorieën of extreem rechts en is niet bedoeld om de NOS te bashen. Het gaat om een onschuldiger onderwerp, een filmpje over voetbal van jongens en meisjes

In een eerdere blog heb ik al aangegeven dat ik groot voorstander ben om jongens en meisjes zo lang mogelijk met elkaar in dezelfde competitie laten spelen. Dat ging over volleybal maar geldt wat mij betreft ook voor voetbal en alle andere sporten. In het filmpje over voetbal van jongens en meisje komt de NOS tot dezelfde conclusie als ik, dat door elkaar heen spelen grote voordelen heeft. "So far so good" , zou je zeggen. 

Alleen welke voordelen voor wie dan? Dat gaat goed fout in dit filmpje. De belangrijkste en enige reden die gepresenteerd wordt, is dat meisjes er beter van zouden worden. Ja, dat geloof ik, dat meisjes er beter van worden.


Het probleem is dat alleen de fysieke kwaliteiten van jongens en de hulp voor de meisjes voor het voetlicht worden gebracht. Want er zijn natuurlijk veel meer voordelen dan de zogenaamd fantastische mannelijke eigenschappen. Zo worden jongens er ook beter van. 

De trainer in het filmpje zegt nog: "In sommige dingen zijn de meiden net iets verder dan de jongens, door leeftijdskenmerken als bijvoorbeeld leiding nemen." Dat statement geeft duidelijk aan dat zowel jongens als meisjes te winnen hebben bij gezamenlijk spelen.

De trainer met zijn wijze opmerking wordt professioneel genegeerd in het filmpje.


Verder zijn er niet zoveel meisjes die voetballen waardoor samen spelen gelijkwaardigere niveaus voor iedereen creëert. Een voordeel dat in het volleybal precies omgekeerd werkt omdat er juist minder jongens zijn die volleyballen. Het "betere" volleybal wordt veelal door meisjes gespeeld zodat hier jongens meer weerstand krijgen. 

Jongens en meisjes hebben verschillende eigenschappen, waarbij de onderlinge verschillen tussen jongens en meisjes onderling misschien nog wel groter zijn dan de verschillen tussen de seksen. Het wordt seksistisch, als alleen de eigenschappen van de jongens als positief en ondersteunend voor de meisjes worden gepresenteerd. Dat is wat de NOS hier doet en dat gebeurt te vaak in onze maatschappij. Een gemiste kans van de NOS terwijl notabene de trainer in het filmpje een kans voor open doel geeft. Op deze manier de boodschap framen is dan een pijnlijk gemiste kans.

Reacties