Geloof niet alles wat je denkt

"Z al ik de sprongservice doen? ", vroeg ze aan mij.  " Dat moet je zelf weten ", zei ik terug, " jij moet serveren ". " Maar ik doe altijd de eerste sprongservice fout ", zegt ze. Ik: " Begin dan met de tweede ". Bij dit soort situaties moet ik altijd denken aan de titel van de blog; geloof niet alles wat je denkt 1 . Bij de online community "Coaching Volleyball" op Facebook zijn er vragen in de trant van " We starten als team altijd slecht in de eerste set, heeft iemand een oefening omdat op te lossen? ", of " We kunnen de set nooit afmaken, altijd we op de 23-23 zijn gekomen, verliezen we de set. Met wat voor training kunnen we dat leren? "

Het afschaffen van NOJK D-jeugd, goed idee of niet?

Twee weken geleden was het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap (NOJK) en voor het eerst mochten de jongste deelnemers, de zogeheten D-jeugd ook wel CMV niveau 6, niet mee doen. Het gemor over deze beslissing is nog overal te horen.

De reden voor het afschaffen vanuit de Nevobo: "Met kampioenschappen stimuleren we al op jonge leeftijd selectie van kinderen van wie gedacht wordt dat ze uiteindelijk de meeste kans hebben om te excelleren. Dat zijn in de praktijk vaak kinderen die iets ouder, groter, of sterker zijn, omdat zij al vroeg uitblinken in prestaties in wedstrijden. Vroege prestaties blijken echter slechte voorspellers voor latere prestaties.

Kortom er is geen NOJK D meer omdat de bijdrage aan talentontwikkeling contraproductief is. Problemen met talentontwikkeling gaan verder dan alleen vroeg selecteren. Belangrijk is ook de kansenongelijkheid.

Uitleg over de kansenongelijkheid staat in mijn blog Kansenongelijkheid in volleybal maar kort kom het hier op neer: de huidige spelers in RTCs en nationale jeugdteams komt vooral uit een ons-kent-ons netwerk van een beperkt aantal trainers & goed georganiseerde clubs, vaak kinderen van goed opgeleide ouders. Talent komt niet boven drijven op basis van mentaliteit en sportief vermogen maar op basis van variabelen zoals of je in Apeldoorn of Middelburg bent geboren en daarmee in welke volleybalomgeving je terecht komt. Die kansenongelijkheid maakt dat we maar in beperkte mate het talent weten te vinden. 

Bij de eindronden van alle NOJK's ABC en D jeugd zijn minder dan veertig verenigingen betrokken die de afgelopen jaren streden om de prijzen. De strijd om de algemene Jaap van Kasteel-trofee gaat al jaren tussen maar vijf clubs. 

Een paar van deze veertig clubs organiseren als protest een alternatief toernooi. Juist het feit dat een klein aantal clubs een alternatief kampioenschap kan organiseren, illustreert prachtig de ongelijkheid. 

Zet die veertig NOJK-clubs eens af tegen ruim vijfhonderd volleybalverenigingen met jeugd in Nederland. Het NOJK D was voor dezelfde spelers van dezelfde clubs die al aan de goede kant van de ongelijkheid zitten. Dezelfde spelers die over een jaar het NOJK C, over drie jaar B en over vijf jaar het NOJK A spelen. 

De jeugdcoördinator van de kleine volleybalclubs Stevo Zuiddorpe of Quinto uit Westerbork zal niet wakker hebben gelegen van de afschaffing, denk ik zo. Het was contraproductief om meerdere redenen en afschaffen was dus prima.

Maar wacht, hiermee zij we er niet. De Nevobo heeft twee belangrijke waarden van sport benoemd onder de koppen sportief en maatschappelijk goud. Met sportief goud wordt bedoelt dat iedereen zo lang mogelijk kan volleyballen op een gepast niveau en daarin past talentontwikkeling en het NOJK.

Maatschappelijk goud betekent dat er de overtuiging is dat we met volleybal en volleyballers een bijdrage (kunnen) leveren aan onze samenleving. Sport zorgt binnen de samenleving voor veel positieve zaken als gezondheid en sociale cohesie. Er is dus veel aan gelegen om zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk te laten sporten of in ons geval volleyballen. 

Goede herinneringen zijn een belangrijke reden om lang te blijven sporten. Vraag maar eens na, velen die lang in het volleybal actief is, doet dat omdat hij of zij mooie dingen heeft beleefd in het volleybal en daar positieve herinneringen aan heeft. 

Vanuit dit idee is dat het afschaffen van het NOJK voor de D-jeugd geen handige zet. Iedereen die ooit mee heeft gedaan, zoals ik, weet dat het NOJK een geweldig toernooi is, waarbij je met je team een hele dag mag optrekken, waarbij je spannende wedstrijden speelt die voor je gevoel ergens om gaan en die vooral vele mooie herinneringen oplevert.

Mijn pleidooi is daarom niet een NOJK D met een eindronde voor een paar teams van de bekende clubs, maar een toernooi op veel grotere schaal. 

Details:

  • Het toernooi is voor alle spelers in de juiste leeftijd die herinneringen wil maken inclusief de spelers van Stevo en Quinto.
  • Ik denk aan twee ronden waarbij alle(!) teams zich plaatsten voor een niveau in de volgende ronde. 
  • Als je meedoet met een team, speel je. Je komt niet de gehele dag meedoen om later vooral het bank zitten te herinneren. 
  • Het toernooi moet ergens om gaan. Naamgeving doet veel, bijvoorbeeld "het Gouden kampioenschap onder 13" of "de Gouden Jeugddagen" gaat ergens over.
  • Tenslotte organiseer het toernooi niet in de huidige CMV-speelkernen. De spanning van het NOJK zit hem ook in het spelen tegen tot dan toe onbekende tegenstanders. 

Een hele uitdaging, ik weet het. Alleen, wel met goud in het vooruitzicht, want op deze manier krijgen velen de kans om geweldige herinneringen te maken. Juist die herinneringen zijn goud waard.

Reacties