Bij de plaatselijke kranten als De Gelderlander, Stentor of Tubantia is het vaste prik in deze tijd: de trainerscarrousel van het amateurvoetbal op de sportpagina's. Je kunt daarin lezen hoe veel trainers een dorp naar links of rechts opschuiven, om daar een nieuwe plaatselijke club te gaan trainen; inderdaad carrousel is het juiste woord.
Ik vind het lezen over de trainerscarrousel erg vermakelijk. Het is een soort datingprogramma als First dates maar dan anders. Zo lees je tijdens het seizoen hoe verkeringen uit gaan; "slechte onderlinge communicatie", "vereniging en trainer zaten niet op één lijn" en meer van dat soort kreten als wordt aangekondigd dat de trainer er na of tijdens het seizoen ermee ophoudt.
Bij de prille liefde van de aanstelling van dezelfde trainer bij de volgende dorpsclub lezen we dan: "overeenkomstige visies", "gezamenlijke bouwen voor de toekomst" of "we willen een stap maken met de nieuwe trainer". Plotseling een heel ander mens, die trainer. Prille liefde maakt blind.
Laten we er geen doekjes om winden, het zijn vaak loze kreten, als trainer moet je het wel heel bont maken om niet een nieuwe club te vinden. Het tekort aan trainers is enorm en het vinden van een trainer lijkt wat dat betreft wel op daten bij boslemmingen, waar slechts 25% van de boslemmingen mannelijk is. Of er werkelijke sprake is van een goede match of van overeenkomstige visies bij aanstellen, waag ik te betwijfelen, de meeste clubs in de amateursport zijn al lang blij iemand te vinden, visie of geen visie.
Jammer dat de trainerscarrousel-overzicht in het volleybal lang niet zo uitgebreid is als in het amateurvoetbal. Vizier op volleybal doet een poging, maar daar is geen journalist die er veel tijd aan kan besteden.
Het trainerstekort is een serieus probleem bij volleybal en misschien wel de grootste bedreiging van onze sport. Bij de NVVO "Trainer zoekt club" bieden zeven(?!) trainers zich aan. Die kunnen kiezen uit drie topdivisie, tien 1e divisie, vijftien 2e divisie, twintig 3e divisie, twintig promotieklasse, vijfenveertig 1e klasse, dertig 2e klasse, tien 3e klasse, vijf 4e klasse teams en 15 jeugdafdelingen bij "Club zoekt trainer". Dat betekent dat elke trainer met gemak twintig verenigingen kan uitzoeken. Het nog maar het topje van de ijsberg want de meeste clubs adverteren niet eens.
Iemand in de Facebookgroep volleybal Trainer en/of coach gezocht/aangeboden - een andere methode om naar trainers te zoeken - vroeg zich af of iemand ooit een reactie had gehad? Het bleek dat de meeste clubs nooit reacties kregen op hun prachtige oproepplaatjes.
Het tekort werd ook zichtbaar, toen een trainer in dezelfde Facebookgroep zei dat hij net zijn VT3 had en beschikbaar was. Binnen een dag(!) had hij vijftien reacties van verschillende clubs, het aantal PB's die hij ongetwijfeld ook kreeg, niet eens meegeteld. Kortom, advies: als je problemen in de liefde hebt en je hebt wat zelfvertrouwen nodig, word trainer en kijk hoe geliefd je je dan voelt.
Kan er iets? Iets meer?
Wat tips voor clubs:
- Investeer in trainers laten blijven. Bijvoorbeeld met trainersbegeleiding. Dat is een betere investering dan investeren in zoeken naar trainers. Bedenk dat goede trainers schaarser zijn dan goede spelers.
- Leid trainers op. De meeste trainers zijn ex-spelers en er zijn veel spelers bij je club.
- Vraag de jeugd. Geef ze vergoedingen die concurreren met die van vakkenvullen bij de supermarkt.
Er is best veel informatie en data. Het combineren van deze data zou veel beter inzicht geven. Elke gelicenseerde trainer kan via zijn account op de Nevobo-site aangeven welk team hij of zij heeft getraind want dat levert punten op voor je licentie.
De bond heeft van elke trainer die een diploma heeft gehaald een registratie. Tenslotte wordt via DWF bij elke wedstrijd aangeven welke coach er op een team staat. Een coach is weliswaar nog geen trainer, maar toch, vaak dezelfde.
Als het de Nevobo zou lukken om al die data te combineren dan wordt veel inzichtelijk; welke trainers zijn coach, welke coaches zijn er geen trainer, welke teams hebben niemand als coach of trainer en welke trainers zijn niet actief en veel meer van dit soort inzichten.
Die informatie zou goud waard zijn voor de clubs, om trainers te vinden, voor de Nevobo, om beleid op te maken en natuurlijk voor trainersopleiders zoals volleybalopleidingen.nl of volleybaltrainersacademie.nl.
Echter, het meest leuke wat dan kan: www.volleybaltrainerscarrousel.nl met daarin automatische op basis van alle data overzichten van de verschuiving van trainers van het ene team of club naar de andere. Onder elke vermelding doen we dan een
dropdownbox waarin de club "
gedeelde visie" of "
ondersteunt onze ambitieuze doelen" of een andere bla-bla tekstje zelf kan uitzoeken.
Reacties
Een reactie posten