Penalties, opslagen en Rafael van der Vaart

Feijenoord miste gisteren een penalty. Girona ook. Al eerder won Ajax na een bizar lange reeks van vierendertig penalties tegen Panathinaikos. Nederland Onder 20 Meiden won de kwartfinale van het WK dankzij de kortste penaltyreeks ooit van zes penalties.  Farioli van Ajax: " Het is onmogelijk om deze emotie en context te simuleren, je kunt penalty's oefenen maar je komt nooit in de buurt van dit scenario. " Na afloop van Feijenoord kwam Rafael van der Vaart met zijn wijsheid: " Ik zeg het je, penalties zijn niet te trainen! " Hélène Hendriks probeert nog voorzichtig: " Je kunt de uitvoering toch automatiseren? ". Dovemansoren. De boodschap is dat je de spanning niet kunt reproduceren en Rafael trekt daarbij de merkwaardige conclusie dat je dus penalties niet kunt trainen? Maar Rafael, hoe zit het dan hiermee? Ver in blessuretijd in de 101ste minuut een vrije trap? Daar is ook druk omdat tachtigduizend toeschouwers naar je kijken als je de vrije trap ne

Divisies of krimpflatie deel 2

1 juli is de Bondsraad met het nieuwe voorstel voor de divisies. Dat voorstel besprak ik al in de blog Krimpflatie. Ik weet niet of de mensen van de Nevobo die het voorstel voorbereiden mijn blog hebben gelezen, maar de fout bij de berekening voor de scheidsrechters is in ieder geval opgelost. 

In de het voorstel staat een goede maar ook onvolledige vraag: 

"Behalve een extra niveau boven de Topdivisie is terug te lezen dat ook het aantal poules per niveau enigszins wordt aangepast. Als gevolg van deze aanpassingen is er géén sprake van versterkte degradatie maar van versterkte promotie. 

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om de huidige naamgeving voor alle niveaus aan te houden. In dat geval blijft het 1e niveau dus de Topdivisie etc. Het is helder dat er dan wel sprake van versterkte degradatie zal zijn." (bron)

Het is wat verwarrend maar ik hoop dat dit plaatje het wat duidelijker maakt:

Wat je ziet is dat de huidige actie heel erg lijkt op de actie in 2013. In dat jaar hadden we twee eerste divisies en daarboven werd één topdivisie gecreëerd. Dat leidt tot een top bij de piramide die veel smaller is aan de top dan voor de verandering. Hoe je die niveaus daarna noemt maakt eigenlijk niet zoveel uit. Effectief speel je op niveau 1, 2, etc. en de naamgeving2 van het niveau bepaalt of dat als degradatie of promotie voelt. Versterkte promotie of versterkte degradatie is dus eigenlijk een semantisch kwestie. 

Echter wat veel wezenlijker is, zijn de teamgelden die gevraagd worden. Er zit nogal wat verschil in de prijs voor "tweede divisie" of "topdivisie". De verandering van nu lijkt heel erg op die van 2013 met het grote verschil dat alle teams semantisch hoger spelen en daarmee meer teamgeld moeten betalen. Dat staat in het volgende plaatje.

Kortom bij het voorstel: "Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om de huidige naamgeving voor alle niveaus aan te houden" hoort in het voorstel ook uitgelegd te worden welke teamgelden daar bij horen?

Want precies daar zit het grote verschil tussen 2013 en 2024. De piramides zijn gelijk, de aantallen teams verschillen met name vanwege tien teams per poule, maar vooral de teamgelden zijn allemaal een niveau opgekrikt. Dat leidt zoals al in Krimpflatie uitgelegd, uiteindelijk tot ongeveer 10% meer opbrengsten uit de teamgelden (zonder indexatie).

Begrijp het niet verkeerd, het kan best zo zijn dat de Nevobo meer geld nodig heeft voor de organisatie van de competities en dat indexering over de jaren niet voldoende is gebleken. Maar wees daar dan eerlijk over en leg dat uit. Ik ben heel benieuwd of dat tijdens de Bondraad gaat gebeuren.


2 de meeste logisch naamgeving zou ik promotiedivisie, 1e, 2e, 3e divisie, promotieklasse, 1e, 2e, 3e, 4e klasse vinden. Logisch is alleen niet marketingsexy.

Reacties