Nederland heeft 100% kans op de Olympische Spelen

Beslissende week - Tweede week - Rekenmodel - Start - Bulgarije - Turkije - Polen - Duitsland - China - Brazilië - Dominicaanse Republiek - Servië

Zuid Korea

Met zweethandjes om 4:30 voor de buis maar het is gelukt: geplaatst voor de Olympisch Spelen. Dat brengt drie nieuwe vragen: allereerst wie mag er mee naar Parijs, er mogen tenslotte maar twaalf spelers mee en ik denk dat bij wat routiniers ook wat zweethandjes ontstaan. 

Uiteraard de vraag hoeveel kans maken we op een medaille? Tenslotte heb je een rekenmodel niet voor niets. Het rekenmodel is aan het werk gezet en heeft duizend maal alle uitslagen van de Olympisch Spelen doorgerekend op basis van de wereldranglijst en gekeken wie dan de medailles wint.

Aantekeningen bij de berekeningen: Er is nog geen poule-indeling bekend, dus de gekozen indeling in twee poules met de nummers 1, 4, 6, 7, 11 en 19 bij elkaar, en de nummer 2, 3, 5, 8, 9 en 20 volgens de wereldranglijst. Daarnaast vertekent de wereldranglijst enigszins omdat bijvoorbeeld Servië met een B-team speelt en veel punten heeft verspeeld.  

Nederland heeft volgens het rekenmodel 12% kans op een medaille waarvan 2% op goud. Bovenaan staat Brazilië 22% kans op goud gevolgd door Turkije, 19%.

Tenslotte als laatste de vraag wie mag er mee als commentator bij de Olympisch Spelen, want daar zit als we ons voorzichtig uitdrukken, wel nog wat verbetering is. 

Canada

Winst met 3-0! Ik wil de pret niet bederven maar het is nog niet 100%. In het onwaarschijnlijke geval dat Canada met 3-0 wint van Frankrijk en Nederland met 3-0 verliest van Korea dan eindigt Nederland op 284,48 en Canada op 284,76 punten op de wereldranglijst. 

Maar we blijven optimistisch ...

 Nr  Dames  Punten
 1  Italië (EU) 364
 2*  China (AZ)  329
 3*  Japan (AZ)  322
 4  Nederland (EU)  302
 ---- ------------------  -----
 5  Canada (NA)  282
 6  Duitsland (EU)  213
 7  Thailand (AZ)  208

USA

Update: het staat is inmiddels 2-2 3-2 tussen voor Canada en tegen Japan. Dat betekent dat er inmiddels nog maar één scenario over: de winnaar van de wedstrijd Nederland-Canada, maakt niet uit welke eindstand, gaat naar Parijs. Natuurlijk onder de voorwaarde dat de winnaar niet zo dom is het laatste potje tegen Korea of Frankrijk te verliezen.

Een 3-0 tegen de USA, een maatje te groot is dan het cliché. Begin van een rijm, maar ook terug naar 65% en het voorspelde scenario: de wedstrijd Nederland- Canada gaat de beslissing brengen. Hoe, dat zie je in onderstaand schema:


Het komt er op neer dat de winnaar zich plaatst voor Parijs tenzij Canada met 3-0 of 3-1 verliest tegen Japan, dan heeft Nederland aan twee sets genoeg.

 Nr  Dames  Punten
 1  Italië (EU) 364
 2*  Japan (AZ)  330
 3*  China (AZ)  329
 4  Nederland (EU)  293
 ---- ------------------  -----
 5  Canada (NA)  282
 6  Duitsland (EU)  213
 7  Thailand (AZ)  207


De Canadese dames zullen zich een beetje bekocht voelen. Zelf tegen een Italië op volle oorlogssterkte met een dikke 3-0 eraf, Nederland tegen Servië B een 3-1 overwinning, een "vorentscheidung" zoals onze vriend Waible zou zeggen. 

Nederland heeft nu ruim 17 punten voor en staat volgens het model op 80% kans. Dat betekent wel dat het nog altijd mis kan gaan. Om precies te weten hoe  heb ik het onderstaande schema gemaakt.


Korte uitleg. Begin bovenin en de eerste wedstrijd is tegen de USA. Twee opties: Winst is rechtsaf, verlies is linksaf. Je ziet dan het verschil met Canada: bijvoorbeeld 15.4 bij 3-2 verlies, 30.4 bij 3-0 winst.

Canada moet daarna tegen Japan. Je ziet het minimale (3-2) en maximale verschillen (3-0) tussen Canada en Nederland na de uitslag van die wedstrijd. Nederland kan dus hoogstens nog 2.2 punten achter komen voor de wedstrijd Nederland - Canada of maximaal 37.8 punten voor.

Vervolgens staat onderin vermeld wat die minimale en maximale verschillen voor de uitslagen tegen Canada doen. 

Voorbeeld I: Nederland wint met 3-2 tegen USA: rechtsaf: 25.4 verschil met Canada. Canada wint van Japan met 3-0: 12,8 verschil: met 3-2 verliezen tegen Canada betekent dan uitschakeling. Weliswaar staan we dan nog 1.4 punten voor maar Canada gaat er dan in de laatste wedstrijd langs doordat ze daar meer punten halen.

Voorbeeld II: Nederland verliest met 3-2 tegen USA: linksaf 15.4 verschil. Canada wint met 3-2 van Japan: Canada staat dan 7.8 punten achter. Alle winst tegen Canada is plaatsing, al het verlies is uitschakeling.Nieuwe week, nieuwe kansen. Gaan de dames naar de Olympisch Spelen? Die vraag wordt deze week beantwoord en wel uiterlijk op 14 juni rond 10:30 uur, dan weten we de uitslag van Canada tegen Nederland en dat is in de meeste scenario's het moment waarop de onderlinge strijd beslist wordt. Op moment van schrijven is de kans 50% (of eigenlijk 52%). 


De strijd kan ook al eerder beslist worden, als één van beide teams een wedstrijd wint tegen Servië/USA (Nederland) of Italië/Japan (Canada) en de ander die beide potjes verliest. Dan zal in veel gevallen het onderlinge verschil op de wereldranglijst te groot zijn om de ander nog te achterhalen.

Hoe groot mag dan het verschil zijn, om de onderlinge wedstrijd nog van waarde te laten zijn: met een 3-0 kun je twintig punten goedmaken op de ander, met een 3-1 vijftien punten en een 3-2 maakt tien punten goed.

Nogmaals iets over de wedstrijd na 14 juni: Nederland heeft een klein nadeel, het speelt tegen Korea, Canada treft dan Frankrijk. Korea levert iets minder dan twee punten op bij 3-0 winst, een 3-0 tegen Frankrijk levert vier punten op. Dat betekent dat Nederland Canada na het onderlinge duel met meer dan twee punten voor moet staan.


Frankrijk

Dankzij Servië, die hun sportieve plicht deden, en Canada op een 3-1 nederlaag trakteerde is er sprake van een echte fifty-fifty race. Op moment van schrijven is Canada - Korea niet gespeeld maar we gaan uit van een 3-0*. Beide landen hebben nu 50% kans op plaatsing.

Er zijn nu eigenlijk twee scenario's. De meeste waarschijnlijke is dat het onderlinge duel bepaalt. Canada en Nederland kunnen in dat duel ongeveer twintig punten goedmaken op de ander. Bij een 3-1 is dat vijftien punten en een 3-2 maakt tien punten goed. 

Nederland heeft een klein nadeel want de laatste wedstrijd speelt Nederland tegen Korea en Canada tegen Frankrijk. Korea levert iets minder dan twee punten op bij 3-0 winst, 3-0 tegen Frankrijk levert vier punten op. Dat betekent dat Nederland Canada bij het onderlinge duel niet alleen moet achterhalen, maar minstens drie punten voor moet staan.

Het tweede scenario is dat één van beide landen vóór het onderlinge duel een beslissing forceert. Dat kan door te winnen van een hogergeplaatst land; voor Canada zijn dat Japan en Italië en Nederland krijgt nog Servië en de USA.  

Een stunt, lees winst op één van die hogergeplaatste landen levert namelijk een onderling verschil op van ongeveer de twintig punten. Immers de winnaar krijgt er dan twaalf bij, de ander uitgaande van verlies, acht punten eraf. Allebei een stunt leidt natuurlijk weer tot scenario 1.

Tenslotte een set winnen tegen een hogergeplaatst land bij verlies levert ongeveer drie punten op of liever drie punten minder eraf. Dat is vooral van belang bij welke uitslag bepalend is in het onderlinge duel.  

Met een 3-0 tegen Duitsland en zondag de wedstrijd tegen Korea, die nog eens een keer twee extra punten voor Canada opleveren, betekent dat de inhaalrace van Nederland nu wel moest starten om niet een onmogelijk uitdaging over te houden bij de onderlinge confrontatie tegen Canada op 14 juni. 

Met 3-1 winst tegen de Dominicaanse dames is de race ingezet, maar niet zo overtuigend als je stiekem hoopt. Tekenend was de tweede set waarbij het achterhalen van de tegenstander na een grote achterstand, niet werd omgezet in setwinst. Als dat maar geen voorbode is voor de inhaalrace tegen Canada?

Wat doet dat met de kansen? We komen weer in de buurt van de 45%. Canada zit op 60%, zoals gezegd de overlap van 5% zit bij Japan die nog altijd geen 100% scoort om de Spelen te halen.
In de wedstrijden gaat Nederland, net als tegen China, op en neer, van 17-9 achter in set 1, naar 18-8 voor in set 2, naar 7-7 in set 3. Soms is het net C-jeugdvolleybal :-). 

In tegenstelling tot de kansen, die al een paar wedstrijden stabiel rond de 45% staan. Met het 3-1 verlies tegen Brazilië staat de teller nu op 40%. 

De wedstrijd Canada - Duitsland is van groot belang. Als Duitsland niet doet wat Waibl beloofd heeft, namelijk ervoor gaan, en Canada wint met 3-0 dan staat Canada met 75% erg goed voor. Nederland zakt dan naar 30%. Komt Waibl zijn belofte wel na dan staat Nederland op 60%.

Er komen nu twee must-wins om in het spoor van Canada te blijven tegen Frankrijk en eerst de  Dominicaanse Republiek.
Spanning alom, spanning in de wedstrijd, vooral de tweede en derde set, spanning in de race tussen Canada en Nederland en bij jullie natuurlijk spanning om te weten hoe het er nu voor staat. Het verlies van van beide landen verandert weinig aan de kansen. Nederland zit nog steeds op de 45%, Canada op 60%. Dat dit niet samen 100% is, heeft te maken met de 5% kans dat allebei de landen zich plaatsen en Japan niet.  

Om te laten zien hoe dicht zaken bij elkaar liggen, heeft de simulatie ook nog gedraaid met een 3-2 voor China, dan wint Nederland bijna 5%. Elk setje tegen een topland is dus van wezenlijk belang. 


Noot: Bij de berekeningen maak ik gebruik van een realistisch rekenmodel, dat verderop staat dat uitgelegd. 

Bij de start van de tweede week leggen we uit wat Nederland precies nodig heeft om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. De situatie is inmiddels erg eenvoudig. 

Er waren oorspronkelijk vier plaatsen maar eigenlijk gaat nu alleen nog om twee landen die strijden voor één plaats. China, Japan en Italië zijn weliswaar niet officieel geplaatst, maar in het rekenmodel hebben Italië en China 99,5% kans op Parijs. Japan scoort 93% en zou alleen met behoorlijke serie van missers zich niet plaatsen in de duizend scenario's die het rekenmodel steeds doorloopt. Duitsland en Thailand zijn uitgeschakeld, want ondanks dat Duitsland er blijkbaar voor gaat, halen die in geen enkel realistisch scenario een plaats voor Parijs. Het gaat dus tussen Nederland en Canada om de laatste open plaats voor Parijs. Nu wil het geval dat beide landen in de op-één-na-laatste wedstrijd tegen elkaar spelen. De uitgelezen kans voor beide landen om de ander definitief achter zich te laten. 

Om een kans te maken, Canada voorbij te gaan, mag de achterstand niet onoverbrugbaar zijn. Stel dat Canada tegen die tijd 290 punten heeft (het huidige aantal), als Nederland 12 punten achter staat, volstaat een 3-2 overwinning om over Canada heen te springen. Als Nederland op minder dan 17 punten achter staat, is een 3-1 overwinning noodzakelijk en bij meer dan 22 punten achterstand is Canada zelfs niet met een 3-0 te achterhalen.

Er zit nog één adder onder het gras. De laatste wedstrijd speelt Nederland tegen Korea en Canada tegen Frankrijk. Korea heeft rond de 100 punten en een 3-0 overwinning levert twee punten op. Frankrijk heeft er 180 en een 3-0 levert vier punten op. Dat betekent dat Nederland Canada niet alleen moet achterhalen, maar minstens drie punten ervoor moet staan. Dus trek nog eens drie punten af van de achterstanden die hierboven zijn geschetst, dus bij 9 (3-2), 14 (3-1) of 19 (3-0) punten achterstand is er sprake van een spannende wedstrijd tussen Canada en Nederland.

Uiteraard kunnen Canada en Nederland van plaats wisselen, en gelden dezelfde achterstand of voorsprongen in punten om boven de ander te eindigen. Kortom, in de buurt van Canada blijven, of nog liever, werken naar een voorsprong van meer dan twintig punten op de wereldranglijst, is deze week het motto.Het berekenen van de punten voor de wereldranglijst is een vak apart en daar ben ik ingedoken. In het kort komt het hier op neer: het aantal punten wat een team bij een overwinning erbij krijgt, of het aantal dat eraf gaat bij een nederlaag, is afhankelijk van het verschil in punten tussen beide teams en hoe sterk beide teams zijn. Ik zal u de precieze formules besparen maar geef een voorbeeld: 

Als één team 300 punten heeft en een tweede team 250, dan krijgt team één 7.26 punten erbij en team twee 7.26 eraf, bij een 3-0 winst. Bij team twee gaan er dan 7.26 punten af. Team twee krijgt 12.74 punten als zij met 3-0 winnen. Het aantal punten is iets minder groot bij 3-1 of 3-2 uitslagen.

Ik heb een simulatie opgezet voor de uitslagen. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van een formule die de FIVB gebruikt om de kans op een uitslag te bepalen. 

Wederom een voorbeeld: Bij een wedstrijd tussen twee team met 110 punten verschil is volgens de FIVB de kans op een 3-0 voor het team met de meeste punten: 42.9%; de kans op 3-1 26.8%; 3-2 11.3%; 2-3 8.2%; 1-3 8.1% en tenslotte is de kans dat de underdog met 0-3 wint 2.6%.

Volgens deze methode worden steeds opnieuw duizend keer alle nog niet bekende uitslagen van de twaalf teams volgens de kans bepaald. Als in zevenhonderd van de duizend scenario's een team zich plaatst, heeft dat team 70% kans op Parijs.

De kop boven een artikel over de eerste week van de VNL zou kunnen luiden "Jojo-en met spelverdelers", "Op zoek naar een diagonaal" of "Balans tussen pass en aanval bij passer/lopers". Stukjesschrijvers kunnen kiezen nadat de eerste week is afgesloten met een 3-1 tegen Duitsland. 

Het goede nieuws is dat met de 3-1 overwinning, Duitsland is uitgeschakeld voor de Olympische Spelen. Het is nu een tweestrijd tussen Nederland en Canada, omdat zowel China, en Italië meer 99% kans hebben op plaatsing voor Olympisch Spelen. Japan staat op 95%. Alleen in heel uitzonderlijk gevallen lukt het één van die landen niet.

De kansverdeling tussen Canada, dat wederom en nu van Thailand won, en Nederland is nu 45% voor Nederland en 55% voor Canada. Het zal, met Canada in vorm, niet meevallen om dat in de komende twee speelweken om te draaien.

Canada blijft stunten en Nederland blijft zoeken, zo kunnen we het wel samenvatten tot nu toe. Stonden we aan eerder nog op 80%, dat is inmiddels met alle resultaten gedaald naar 45%. Canada heeft inmiddels dezelfde kans op plaatsing maar waarschijnlijk die zijn waarschijnlijk in een betere stemming. Een marathon gaat het worden, volgens Koslowski, maar halverwege een flink eind achter maakt een marathon erg zwaar.


Turkije
Na verlies tegen Turkije, de winst van China op de VS en de onverwachte winst van Canada op de Dominicaanse Republiek, maar liefst +13 punten, zijn de kansen drastisch afgenomen. Canada komt nu in veel scenario's bovendrijven samen met Japan en China. Nederland plaatst zich nog maar 65% van de gevallen. De wedstrijden tegen Polen(+12 punten bij 3-0 overwinning, Duitsland (+7, -13 bij verlies) en de wedstrijd Canada-China zijn de komende belangrijke wedstrijden.
 

Na de wedstrijd van Bulgarije en de uitslagen van Italië - Polen 0-3 en Brazilië - Canada 3-1, heeft de simulatie opnieuw gedraaid. De kansen zijn gestegen: in 80%, of preciezer 81,3% van de 1000 scenario's plaatst Nederland zich voor Parijs. Belangrijk is niet zozeer de overwinning van 3-0, maar vooral de nederlaag van de Canadese dames.


Het Nederlands Damesteam heeft 70% kans op plaatsing voor de Olympisch spelen. De Nederlandse Heren of Lange mannen zoals ze zichzelf noemen minder dan 10%.  

Hoe kom ik aan die wijsheid? Dat vertel ik in deze blog. Ik verliet u vorig jaar bij de volgende stand van de wereldranglijst, waarbij nog vier teams zich moeten zich plaatsen voor Parijs. Volgens die huidige stand is Nederland geplaatst. 
 
Echter, in het toernooi van de Volleyball Nations League dat volgende week start, worden twaalf wedstrijden gespeeld en aan het einde daarvan is de nieuwe wereldranglijst bekend en daarmee welke teams zich voor Parijs plaatsen. 

Het berekenen van de punten voor de wereldranglijst is een vak apart en daar ben ik ingedoken. In het kort komt het hier op neer: het aantal punten wat een team bij een overwinning erbij krijgt, of het aantal dat eraf gaat bij een nederlaag, is afhankelijk van het verschil in punten tussen beide teams en hoe sterk beide teams zijn. Ik zal u de precieze formules besparen maar geef een voorbeeld: 


Nederland heeft nu 287 punten en Turkije 397. Als Nederland nu tegen Turkije met 3-0 zou winnen krijgt Nederland er 15 punten bij en gaan er bij Turkije 15 punten af. Als Nederland tegen Bulgarije met 3-0 wint, Bulgarije heeft nu 165 punten, krijgt Nederland drie punten erbij.

Ik heb een simulatie opgezet voor de uitslagen. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van een formule die de FIVB gebruikt om de kans op een uitslag te bepalen. 

Wederom een voorbeeld:  Bij een wedstrijd tussen twee team met 110 punten verschil (Nederland en Turkije) is volgens de FIVB de kans op een 3-0 voor het team met de meeste punten: 42,9%; de kans op 3-1 26,8%; 3-2 11,3%; 2-3 8,2%; 1-3 8,1% en tenslotte is de kans dat Nederland met 0-3 wint 2,6%.


Volgens deze methode zijn voor Nederland, Canada en Duitsland honderd keer de uitslagen van alle twaalf wedstrijden bepaald. In 70 van de 100 keer was Nederland het team met de hoogte aantal punten op de wereldranglijst, ergo Nederland heeft 70% kans. Duitsland had in 16% de hoogste score en Canada 14%.

Heren

 Nr  Heren  Punten
 1  Italië (EU) 347
 2  Argentinië (ZA)  314
 3  Slovenië (EU)  307
 4  Servië (EU)  253
 ---- ------------------  -----
 5  Cuba (ZA)  233
 6  Nederland (EU)  214
 7  Iran (AZ)  211
 8  Turkije (EU) 210

Uiteraard heb ik het voor de heren ook gedaan. Daar zijn veel kapers op de kust, met name Servië staat er goed voor. In een simulatie van honderd keer met Servië, Nederland, Turkije, Iran en Cuba kwam Nederland negen keer bovendrijven, echter Servië vijfenzeventig keer! 

Het goede nieuws: weliswaar klein maar er is wel een kans! Tot slot misschien goed om een goede raad te herhalen: statistieken zorgen niet voor winnen van wedstrijden. 

Als je op zoek bent naar het VNL-schema: kijk hier en als je de wereldranglijst zelf wil zien: kijk hier.

Reacties