De start van het 79ste volleybalseizoen, dat betekent volgend jaar tachtig jaar competitievolleybal in Nederland; gaan we dat nog vieren?
Het 79ste seizoen is het laatste seizoen waar in de sport reclame gemaakt mag worden voor gokbedrijven. Het eindigt op 1 januari en zal een aardverschuiving teweeg brengen in sportsponserend Nederland.
Sinds 2021 zijn er 450.000 gokkers bijgekomen, naar schatting is vier procent van de gokkers gokverslaafd en één op de negen jongeren onder de achttien jaar gokt terwijl dat verboden is.
Alle(!) Eredivisie-voetbalclubs vangen sponsorgeld van een gokbedrijf. Volleybal doet mee aan de Canal-parade voor inclusie, organiseert het meest duurzame EK Beach ooit, zet in op vier V's voor een veilige sportomgeving. Het lijkt mij logisch dat volleybal in tegenstelling tot voetbal juist niet geassocieerd wilde worden met deze gok-ellende.
De beslissers van de Eredivisie-volleybal dachten daar anders over. Gelukkig is het binnenkort over. BetCity Eredivisie was geen goed idee, net als Marlboro Eredivisie of Bacardi Eredivisie. Of Pornhub Eredivisie.
Over erbij komen gesproken, in de heren Eredivisie zet de trend door, er komen steeds meer buitenlandse spelers bij. Orion Stars, Lycurgus, Huizen en Limax hebben er inmiddels meer dan één buitenlander. Ook buitenlandse trainers doen hun intrede. Als we deze lijn doortrekken dan zal over een paar jaar meer dan vijftig procent van de spelers en coaches buitenlander zijn. De Nederlandse volleyballer speelt dan alleen nog in de Superdivisie, wat voor een volleybal-leek sowieso hoger klinkt dan Eredivisie.
Er zijn zoals elk jaar veel nieuwe spelers bij de Eredivisie-teams. De vraag is: hoe trouw zijn spelers nu eigenlijk? Na onderzoek blijkt dat het percentage de laatste jaren zakt van zestig procent in 2022 naar minder dan vijftig procent nu.
Elk jaar een batterij nieuwe spelers, vijftig procent buitenlandse spelers, buitenlandse coaches, en de begroting bepaalt het kampioenschap. Dat klinkt als Eredivisie-voetbal. Orion Stars noemt het "de beleving verrijken", Lycurgus "sportief en organisatorisch doorgroeien" en de Nevobo "naar een hoger plan tillen". Het wachten is op de volleybalclub met een "Vitesse-soap", dan is de "professionalisering" compleet. Grappig feitje: Vitesse speelt inmiddels weer met alleen Nederlanders.
Het 79ste seizoen is ook het eerste jaar van volleybalkrimpflatie. Na de pakken rijst van nog maar 400 gram en de zakken chips van nog maar 200 gram, hebben we nu de competitie van nog maar achttien wedstrijden. Trekt een team zich terug, zoals in regio Noord Heren derde divisie B of promotieklasse B, heb je nog maar zestien wedstrijden en dat is toch 27% minder inhoud in je seizoen.
Genoeg over senioren, het belangrijkste volleybal is natuurlijk jeugdvolleybal. Nieuw is dat meisjes vanaf dit seizoen meiden heten.
Dit is wellicht ook het laatste jaar, dat de jeugd tot tien jaar alleen CMV speelt. Er komen betere spelvormen dan het CMV dat al een tijdje achterhaalt is met een verbod op blok en bovenhandse serveren.Goed nieuws dus; nog beter goed nieuws is dat de stijgende trend van het aantal jeugdteams doorzet. Vorig jaar een winst van acht procent, nu komt daar zes procent erbij. Betekent een winst van ruim driehonderd jeugdteams in twee jaar.
Regio West groeit onstuimig. Die trend zien we bij jeugd én de senioren, waar Regio West sinds dit jaar de meeste landelijke volleybalteams levert. Volleybal wordt meer en meer een sport van de Randstad in plaats van Friesland, Veluwe en Twente. Last but not least de jeugd heeft minder last van de krimpflatie zeker nu de beker is opengesteld voor alle jeugdteams. Nu nog een geweldige vervanging voor het NOJK D-jeugd-toernooi, alle genders in één C-competitie en de peildatum voor de jeugd naar 1 januari en dan wordt het 80ste seizoen waarschijnlijk het prachtigste seizoen, daar kun je tot het einde van het jaar je geld nog op in zetten.
Veel succes
Reacties
Een reactie posten