De start van het 78ste seizoen: discussie en factchecking

De oudste stand die ik kon vinden, is van seizoen 1945-1946, dus alweer het 78ste seizoen staat voor de deur. Een goed moment om te kijken naar trends, statements en ideeën bij het volleybal anno 2023. Hoe staat volleybal ervoor?


Kwaliteit van de eredivisie is al jaren een zorgenkind, zo begrijp ik. Het sentiment is dat het elk seizoen slechter en slechter wordt en we ons steeds minder kunnen meten met het buitenland. Met budgetregels, licenties en discutabele sponsors proberen we dit seizoen het tij te keren. Promoveren naar de eredivisie is er inmiddels niet meer bij, de eredivisie koop je. 

Clubcompetities van Italië en Turkije zijn al snel het voorbeeld, maar bij het laatste EK dames eindigen we hoger dan Italië. Slovenië, niet bekend om zijn sterke competitie eindigt ook derde, bij de heren, de dames van Servië zelfs tweede. Duitslands competitie is ook een voorbeeld maar de nationale teams slaan weinig deuken in een pakje boter. Geldt het club- of het interlandvolleybal als maatstaf?

Dus welk tij keren we precies en hoe slecht is het nu echt, wat is het buitenland en wat is kwaliteit? Lastig om te factchecken. Een complexe discussie waar ik mij maar niet in meng.

In discussie over de eredivisies riep Jan Berendsen tijdens "Tijd voor Volleybal" dat de eredivisie alsmaar jonger wordt.

Dat is veel eenvoudiger te factchecken en blijkt niet waar, althans niet de laatste vier seizoenen. De gemiddelde leeftijden liggen in die jaren rondom de 22,0 jaar bij de vrouwen en 23,9 bij de mannen en worden niet hoger of lager. Het komend seizoen, 22,3 bij de vrouwen en 23,8 bij de mannen. 

Andere leuke weetjes bij aanvang: de jongste spelers zijn komend seizoen Nina Evers en Jesse Hanemaijer, en de oudste Marianne Lam-Schoten en Richard Rademakers die het stokje overneemt van Rob Bontje. Er blijkt de laatste seizoenen altijd wel een 40-plusser in de hereneredivisie te spelen.

Ik snap overigens wel waarom Jan zegt dat de eredivisie steeds jonger wordt. Gezien zijn leeftijd spelen nu niet meer dochters maar zijn kleindochters in de eredivisie. Dat voelt dan erg jong, inderdaad.

Nieuw dit seizoen is ook dat veel teams in de divisies promoveren of degraderen afhankelijk van hoe je er naar kijkt. De Nevobo noemt het in ieder geval promoveren en dus degraderen de onderste zeven teams niet uit de topdivisie volgens de Nevobo maar stiekem wel van het tweede naar het derde niveau in Nederland. Als de nummers twaalf van de topdivisie niet uitkijken degraderen die zelfs van niveau twee naar niveau vier. Superdegradatie dus, en dat goed past bij de nieuwe Superdivisie. Leuk dat de Nevobo die naam van mij heeft overgenomen.  

Andere sentimenten aan het begin van het seizoen. Het gaat steeds slechter met de jeugd, getuige ook deze quote:

"Onze jeugd heeft een sterke hang naar luxe, slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training. Ze spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap en tiranniseren hun trainers."

Deze quote is van Socrates uit de vijfde eeuw voor Christus. Kortom al eeuwen roept de oudere generatie dat het slechter gaat met de jeugd. Ik vermijd wijselijk ook deze discussie.  

Checkbare feiten dan, in tegenstelling tot Socrates' conclusie: het gaat juist veel beter met de jeugd! Binnen volleybal dan. Voor het eerste sinds 2015 zijn er meer jeugdteams inschreven dan het jaar ervoor. Over het geheel genomen 8% meer teams dan in 2022, in de Regio West en Zuid zelfs meer 10%. Alleen in het Noorden van het land blijft het helaas nog wat achter.


Een andere sentiment wat leeft, is dat het slecht zou gaan met jongens en volleybal. Ook dat valt erg mee, althans gezien vanuit cijfers. Al 10 jaar lang is het aantal mix- en jongensteams rond de 23% van het totaal aantal teams. Dit jaar is dat zelf 25%, dus de mix- en jongensteams lijken toe te nemen.

Meer teams is ook nog eens gunstiger voor de aantal reis-uitwedstrijd-kilometers. Ik hoor jullie al denken: "Ho, ho, klopt dat wel?!". Ja natuurlijk zijn veel teams niet gunstig voor het totaal aantal kilometers, echter wel voor het gemiddeld aantal kilometer en dat is vooral wat ouders merken. Als we het totaal aantal kilometers drastisch omlaag willen brengen dan moeten we competitievolleybal afschaffen. Ook die discussie laat ik maar even links liggen.

Minder gemiddeld aantal kilometers is mooi, echter dat gemiddeld aantal kilometers kan nog verder omlaag als de Nevobo nu eindelijk eens mijn blogs gaat lezen. 

In "Jongens en meisjes samen in de C-jeugd" leg ik uit dat jongens en meisjes bij de C-jeugd in dezelfde competitie kunnen spelen zodat ook reisafstanden verder omlaag gaan. Bij vier tegen vier is dat al zo, nu ook nog bij zes tegen zes. 

In "Competitie-indelingen, het is nooit goed" leg ik uit dat de Regio en andere grenzen weggehaald kunnen worden bij indelen van competities. Zodat bijvoorbeeld VCV uit Veenendaal ook eens tegen Wageningen (16 km) of Ede (10 km) speelt in plaats van tegen Bilthoven (46 km) of Vianen (40 km). 

Dus Nevobo vanwege misschien wel de belangrijkste discussie, het milieu, maak minder reisafstand het belangrijkste criterium bij het maken van de competitie van het 79ste seizoen.

Voor deze competitie te laat, het is echter nog niet te laat om iedereen veel succes te wensen! 

Reacties